ßßß Cookit - przepis na Galareta - zimne nóżki

Galareta - zimne nóżki

nazwa

Wykonanie

Składniki
ładna golonka wieprzowa ok 1,2 kg, przepołowiona na pół
30 dkg żeberek wieprzowych, podzielonych na pojedyńcze żebra
3 średnie nóżki wieprzowe, dokładnie oczyszczone i przerąbane na pół
1 marchewka, obrana
1 pietruszka, obrana
4 duże ząbki czosnku, obrane
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso wymoczyć w zimnej wodzie aby usunąć krew, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie czysta, co pół godziny w przeciągu kilku godzin. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i nastawić na gotowanie, zszumować jak zacznie powoli się gotować. Gotować z uchyloną przykrywą, na wolnym ogniu, przez około 2 i ½ godziny. Wcześniej, mniej więcej po upływie 1 i ½ godziny dołożyć listek laurowy, ziele angielskie i trochę posolić. Po 10 minutach dodać marchewkę, pietruszkę, gotować tak jak do tej pory na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie przygotować czosnek. Obrany, drobno pokroić na desce, rozetrzeć nożem z solą, przykryć aby nie obsechł.
Galaretę zdjąć z ognia po 2 i ½ godziny gotowania i jak trochę ostygnie, wyjąć mięso na sitko, aby ostygło. Warzywa usunąć. Wywar przecedzić przez sitko i dodać przygotowany czosnek.
Ładne, chude mięso przebrać, rozdrobnić i wrzucić w wywar. Kości usunąć. Dosolić, popieprzyć i przekładać z mięsem do osobnych pojemników. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. W lodówce galareta zachowa świeżość przez 10 dni. Podawać skropioną cytryną.
Wskazówki
Można też drobniej rozdrobnić mięso i dodać trochę pokrojonej na plasterki marchewki z wywaru.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/galareta-zimne-nozki