Wykonanie
Leczo to dla mnie typowy smak lata i najbardziej je lubię na przełomie sierpnia i września, w pełni sezonu
paprykowo-
pomidorowego. Teraz jednak zatęskniłam za tymi
smakami i zrobiłam takie bardziej konkretne, na bazie
pomidorów z puszki i reszty świeżych warzyw. Wspomogłam się rozmrożoną
natką pietruszki , o której niemal zapomniałam – łagodna zima dobrze traktuje
pietruszkę naciową, wieloletnią, którą zostawiłam na grządce i dodaję ją do przyrządzanych dań. W ostatniej chwili dorzuciłam kilka aromatycznych
suszonych pomidorów z zalewy i trochę
oliwy do nich.4 skrzydełka z
kurczaka3
cebulezielona, czerwona i
żółta papryka2
łodygi selera naciowegokawałek
pora ( jasnozielona część)puszka
pomidorów z zalewąkilka
suszonych pomidorów i łyżka
oliwy od nich
sól,
pieprz czarny i
ziołowysłodka i wędzona
paprykanatka pietruszkisuszona
bazyliaszczypta
cukruolej do smażeniaSkrzydełka przyprawiamy
solą,
pieprzami i
papryką, podsmażamy na złoto na
oleju i dusimy do miękkości.Na innej patelni na niedużej ilości
oleju z
oliwą od
suszonych pomidorów podsmażamy al dente pokrojoną na plastry
cebulę i
pora oraz paski
selera naciowego i kolorowej
papryki. Smażąc dodajemy
sól,
pieprz i
papryki w proszku, żeby wydobyć ich aromat. Dorzucamy kawałki
suszonych pomidorów i
natkę pietruszki oraz suszoną
bazylię,, smażymy chwilę . Na koniec dodajemy pokrojone
pomidory z puszki wraz z zalewą, dodajemy troszkę
cukru dla złamania kwaśnego smaku .Łączymy to wszystko z obranym
mięsem ze
skrzydełek kurczaka oraz sosem, który się wytworzył podczas ich duszenia. Gotujemy chwilę razem, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.Ja lubię leczo z
chlebem, ale dziś miałam gościa i zrobiłam do tego
makaron kolanka – nieźle pasował. Z przyjemnością zaspokoiłam swój apetyt na letnie smaki z zimowymi dodatkami.Smacznego !Uwaga – osoby, które polubią mój fanpage od teraz ( stan 955) do stanu 1000 wezmą udział w losowaniu
trzech nagród w postaci ręcznie obrębionych płóciennych serwetek ( patrz podstrona serwetki ). Może przydadzą się na wielkanocny stół ? Jeśli lubicie już Grażyna gotuje, to może włączycie opcję – zachęć do polubienia znajomych, dając im szansę na wygraną i śledzenie aktualności ze strony, w tym codziennych propozycji obiadowych dostosowanych do sezonuSerdecznie zapraszam