ßßß
Kiedy odwiedziłam sklep z produktami Vine Bridge, bardzo zaciekawiła mnie kiszona brukselka. Podziałała mi mocno na wyobraźnię ( zajęta wędlinami jakoś nie zdążyłam jej spróbować ) i gdy kilka dni później trafiłam na brukselkę w warzywniaku , postanowiłam ją sobie sama zrobić. Tak ‚ na czuja”, po swojemu, wykorzystując to, co jest dostępne – bo o tej porze roku na moje ekstra dodatki – liście wiśni, czarnej porzeczki czy winogron nie można niestety liczyć …równej wielkości główki brukselki, tyle, ile ciasno zmieści się w słoikułyżeczka rozmrożonego koperkuspory ząbek czosnku1/2 litra wody1/2 łyżki soli kamiennejUmytą brukselkę układamy ciasno w słoiku (miałam taki 1/2 litrowy) , posypujemy koperkiem, wciskamy ząbek czosnku . W świeżo zagotowanej wodzie rozpuszczamy dokładnie sól i gorącą zalewamy brukselkę. Zakręcamy słoik.Po kilku dniach, gdy brukselka zmieni kolor, jak kiszone ogórki, jest dobra do jedzenia.Mnie bardzo smakuje, pośrednio miedzy kiszonymi ogórkami a kiszoną kapustą z wskazaniem na ogórek.Sama jako dodatek do mięsa i wędlin smakuje bardzo dobrze, ale dziś dodałam ją do sałatki i bardzo ożywiła jej smak.SAŁATA W MUSZTARDOWYM WINEGRECIE Z FETĄ I KISZONĄ BRUKSELKĄ1/2 główki sałaty masłowejcebula dymka ze szczypiorempo pół czerwonej i żółtej paprykikilka kiszonych brukselekłodyga selera naciowegopokruszony kawałek fetysól , pieprz z młynka2 łyżki oliwy, łyżeczka ostrej musztardy ( miałam rosyjską),łyżka domowego octu jabłkowego z cząbremUmytą sałatę porwałam na kawałki, dodałam kawałki papryki , selera naciowego i dymki, posoliłam. Na to poukładałam ćwiartki kiszonej brukselki, pokruszyłam fetę, posypałam szczypiorkiem. Doprawiłam pieprzem z młynka.Z oliwy, octu jabłkowego aromatyzowanego cząbrem i musztardy zrobiłam winegret ubijając widelcem. Polałam nim sałatkę, odstawiłam do „przegryzienia” na kilkanaście minut .Sałatka wyszła rewelacyjna, kiszona brukselka dodała jej oryginalnego smaku pasującego do reszty składników.P.S. dziękuję wszystkim nowym fanom mojego bloga na FB, dziś jest Was już ponad 1000Smacznego !