ßßß Cookit - przepis na KRÓLIK W WINIE I ROZMARYNIE

KRÓLIK W WINIE I ROZMARYNIE

nazwa

Wykonanie

Kto z Was lubi pyszne, aromatyczne dania, które „robią się same”?
Domyślam się, że wszyscy!
Mięso królika upieczone (a może jednak uduszone?) w czerwonym winie z dużą ilością rozmaryn u i czosnku wprost rozpływa się w ustach!
Jest to idealne danie na większe przyjęcia lub Świąteczny obiad.
Zapewnia smakowitą ucztę dla Gości i… wolny czas dla Pani/Pana domu :)
Gorąco polecam :)
Przygotowane na podstawie przepisu zaproponowanego przez Czytelniczkę LS.
Justi, jeszcze raz dziękuję :)
Uwaga:)
Już dzisiaj chciałabym zapowiedzieć pewną NOWOŚĆ…
Pojawi się na moim blogu w najbliższy weekend.
Zapraszam do śledzenia :)
Pzdr Aniado
Składniki: (około 6 porcji)
1 kg mięsa króliczego w kawałkach (może być mrożone)
ok. 300 ml czerwonego wytrawnego wina (ale białe też będzie dobre)
garść świeżego rozmarynu
ok. 35 ml oliwy
ok. 30 ml octu winnego
3 ząbki czosnku (dałam więcej, tak jak radziła Justi, bowiem, tak jak ona, czosnek darzę wielkim uczuciem)
sól, pieprz
Wykonanie:
Królika natrzeć mieszanką czosnku, rozmarynu, soli oraz pieprzu i włożyć do specjalnego foliowego worka do pieczenia (do kupienia w większości supermarketów). Mięso w rękawie zalać winem, octem i oliwą. Worek zamknąć i umieścić w piekarniku nagrzanym do 160 st. (Uwaga: Ja dodatkowo, w razie przecieku, worek umieszczam w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym.) Piec 3 godziny.
Po tym czasie worek przeciąć, mięso przełożyć na głęboki półmisek (salaterkę), polać je winnym sosem z pieczenia i ozdobić kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu.
Potem to już tak jak pisze Autorka przepisu: „Delektujemy się długo pieczonym mięsem, które jest kruche, miękkie i samo odchodzi od kości. A co najważniejsze: samo się piecze” ;)
Smacznego :)
Ps. Dzisiaj tylko jedno zdjęcia, ponieważ danie podawałam w czasie rodzinnego przyjęcia i… całe natychmiast zniknęło! To chyba mówi samo za siebie :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/03/19/krolik-w-winie-i-rozmarynie