Wykonanie
Dobra metoda na
barana, lubię
mięso pieczone razem z
ziemniakami bo po wyjęciu z piekarnika obiad właściwie gotowy, no , może trzeba dodać coś zielonego
składniki dla 4 osób1,5 kg
łopatki jagnięcej, najlepiej porąbanej przez rzeźnika1 kg
ziemniakówgłówka
czosnku + 1/2 główki do pieczenia
sólpieprzkilka gałązek
rozmarynu (zostawić ze 2-3 całe gałązki do pieczenia)kieliszek czerwonego,
wytrawnego winaoliwaprzygotowanie
Łopatkę podzielić na mniejsze kawałki - najlepiej jak
zrobi to rzeźnik u którego
mięso kupujemy. Przygotować smarowidło:
czosnek drobno posiekać z oberwanymi igiełkami
rozmarynu i
solą , dodać
oliwę i
pieprz i dokładnie wysmarować kawałki
mięsa. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Można
mięso przygotować dzień wcześniej i marynować przez noc.Obrać
ziemniaki i pokroić na mniejsze kawałki mniej więcej podobnej wielkości. Włożyć do miski , polać
oliwą , posolić i dobrze wymieszać. Na dno naczynia do pieczenia położyć
ziemniaki , na nich ułożyć
mięso, dodać parę gałązek
rozmarynu i kilka ząbków
czosnku, polać
oliwą, wlać kieliszek
czerwonego wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 do 2 godzin , najpierw przykryte, ostatnie 1/2 godziny bez przykrycia. W trakcie pieczenia przewracałam
mięso.