Proponowany dzisiaj pęczak z cukinią w sosie pomidorowym, to taka skrócona wersja „pęczoto pomodoro”.Danie powstało z potrzeby chwili… Szykując kurczaka z farszem z kaszy i owoców, ugotowałam trochę za dużo pęczaku, który chciałam potem jakoś zagospodarować.Połączenie kaszy, sosu pomidorowego i usmażonej cukiniidaje nad wyraz smakowity rezultat, który może stanowić osobne danie lub być dodatkiem do „sztuki mięsa” lub pieczonej ryby na obiado-kolację ;)Składniki:1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (pęczak)1 cukinia – pokrojona wraz ze skórką w gruba kostkę1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki (wraz z sokiem)1 cebula – drobno posiekana2 ząbki czosnku1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół1 łyżka parmezanu (opcjonalnie)sól i pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, cukinię i przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć 5 minut. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem i dusić razem przez 10-15 minut.Sos pomidorowy przyprawić solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami. Dodać ugotowany pęczak, wymieszać i gotować około 5 minut aż kasza będzie ciepła i przejdzie pomidorowym smakiem.Przed podaniem wymieszać z tartym parmezanem.Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do mięsnego lub rybnego dania obiadowego.Smacznego:)