ßßß Cookit - przepis na PĘCZAK Z CUKINIĄ W SOSIE POMIDOROWYM

PĘCZAK Z CUKINIĄ W SOSIE POMIDOROWYM

nazwa

Wykonanie

Proponowany dzisiaj pęczak z cukinią w sosie pomidorowym, to taka skrócona wersja „pęczoto pomodoro”.
Danie powstało z potrzeby chwili… Szykując kurczaka z farszem z kaszy i owoców, ugotowałam trochę za dużo pęczaku, który chciałam potem jakoś zagospodarować.
Połączenie kaszy, sosu pomidorowego i usmażonej cukinii daje nad wyraz smakowity rezultat, który może stanowić osobne danie lub być dodatkiem do „sztuki mięsa” lub pieczonej ryby na obiado-kolację ;)
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (pęczak)
1 cukinia – pokrojona wraz ze skórką w gruba kostkę
1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki (wraz z sokiem)
1 cebula – drobno posiekana
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół
1 łyżka parmezanu (opcjonalnie)
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, cukinię i przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć 5 minut. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem i dusić razem przez 10-15 minut.
Sos pomidorowy przyprawić solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami. Dodać ugotowany pęczak, wymieszać i gotować około 5 minut aż kasza będzie ciepła i przejdzie pomidorowym smakiem.
Przed podaniem wymieszać z tartym parmezanem.
Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do mięsnego lub rybnego dania obiadowego.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/04/15/peczak-z-cukinia-w-sosie-pomidorowym