ßßß
Dzisiaj proponuję kurczaka w wydaniu jesiennym, czyli z dodatkiem soku jabłkowego i jabłek.Jest to danie dla wszystkich, którzy lubią połączenie „słonego” ze „słodko-kwaśnym”.Przyznam, że robiąc je po raz pierwszy wielokrotnie spoglądałam do przepisu, ale tak naprawdę jest to bardzo proste danie do przygotowania. Za drugim razem każdy zdoła zrobić je już z pamięci :)Jest to moja adaptacja przepisu na Kurczaka po Normandzku, zaczerpniętego z tego miejsca.Uwaga:)Kurczaka z tego przepisu najpierw obsmaża się na patelni, a następnie piecze w piekarniku. Ja do przygotowania tego dania używałam, tak jak i Autorka przepisu, dużej i głębokiej patelni, którą można wstawić również do piekarnika. Można jednak zrezygnować z pieczenia w piekarniku, a mięso dusić odkryte na patelni. Zaletą wersji „piekarnikowej” jest chrupiąca skórka… Jeśli mam być szczera, to mięso kurczaka jest tak wilgotne i smakowite, że skórka nie ma w zasadzie znaczenia… Zresztą skórka to tylko zbędne kalorie :)W taki sam sposób można przygotować także piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowe (wtedy w czasie pieczenia/duszenia mięso musi być przykryte, aby nie „wyschło”).
Składniki:4 całe udka z kurczaka (u mnie tylko górna część)2 jabłka (ja miałam odmianę Ligol i świetnie się sprawdziła)1 duża cebula1/2 szklanki brandy (najlepszy jest ponoć Calvados…)175-200 ml soku jabłkowego bez cukru (użyłam soku dla dzieci firmy Gerber)130 g musu jabłkowego bez cukru (1 mały słoiczek dla dzieci także firmy Gerber)1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)oliwa z oliweksól i pieprzWykonanie:Udka kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i odstawić do lodówki na 20 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni.Jabłka (wraz ze skórką) podzielić na ósemki i wykroić gniazda nasienne. Cebulę pokroić w piórka.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i smażyć jabłka aż się lekko zrumienią na brzegach (max 5 minut). Zdjąć i odstawić.Na patelnię wlać kolejne 2-3 łyżki oliwy i obrumienić ze wszystkich stron kurczaka (3-5 minut po każdej stronie). Zdjąć i odstawić.Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć chwilę, aż cebula zacznie zmieniać kolor na „złoto-brązowy”. Wlać brandy, a po chwili sok oraz mus jabłkowy. Całość zagotować. Dodać tymianek i posolić do smaku.Włożyć porcje kurczaka, skórą do góry. (Uwaga: Mięso może być zanurzone w sosie tylko do max 3/4 swojej wysokości. Skórka musi wystawać ponad powierzchnię!)Patelnię wstawić do piekarnika i piec 30 minut (lub pozostawić patelnię na kuchni i dusić mięso bez przykrycia przez taki sam czas).Wyjąć patelnię z piekarnika (OSTROŻNIE UCHWYT BĘDZIE BAAARDZO GORĄCY!!!). Mięso kurczaka wyjąć na półmisek i trzymać w cieple. W tym czasie patelnię z sosem postawić z powrotem na średnim ogniu. Dodać obsmażone ósemki jabłek i dusić aż jabłka będą prawie miękkie, a sos zgęstnieje.Jabłka ułożyć na półmisku obok porcji kurczaka i polać sosem. Udekorować gałązkami tymianku.Smacznego:)