Wykonanie
Mała przekąseczka! Idealna jako dodatek do deski
serów lub talerza
wędlin. Koreczkami można także udekorować
sałatkę.Tak samo smaczna jak ładna :)Podpatrzone na jednym z anglojęzycznych blogów, którego nie
mogę teraz odnaleźć….Uwaga:)Cała trudność w tym daniu polega na ładnym, równym i cienkim pokrojeniu
cukinii. Ja zrobiłam to przy użyciu ostrza od tarki, które służy mi głównie do krojenia mizerii ;)Tylko trzeba BAAARDZO UWAŻAĆ, żeby się nie skaleczyć!!! Niektóre tarki mają dołączony taki specjalny uchwyt do przytrzymywania warzyw w czasie krojenia/tarcia. Na pewno się przyda w tym przypadku ;)
Składniki:1 średnia, bardzo świeża
cukinia1 opakowanie małych kulek
sera mozzarella (ja użyłam takich z dodatkiem
bazylii, ale mogą być takie normalne)1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka posiekanych świeżych
ziół (lub suszonych) – u mnie była to
bazylia,
mięta,
tymianek i
rozmaryn1 łyżka
oliwy z oliweksólWykonanie:
Cukinię (ze skórką) pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry. Każdy lekko posmarować z obu stron
oliwą. Smażyć na patelni grillowej (lub z powłoką nieprzywierającą) bez dodatku tłuszczu przez 1-2 minuty z każdej strony. Oprószyć
solą i pozostawić do wystygnięcia.Kulki
mozarelli odsączyć z zalewy.
Sok z cytryny wymieszać z
ziołami i
oliwą z oliwek oraz przyprawić lekko
solą. Sosem tym zalać kulki
mozarelli i wymieszać. Pozostawić na 5-10 minut.Kulki mozareli zawijać w plastry
cukinii. Można dodatkowo spiąć każdy koreczek wykałaczką.Uwaga:) Dla urozmaicenia można kilka plastrów
cukinii nadziać
pomidorkami koktajlowymi.Smacznego:)
Polecam także inne dania z mazarellą:
sałatkę caprese
oraz zapiekanego
bakłażana