Wykonanie
            
Ostatnio miałam jakąś ochotę na pieczenie drożdżówek..i znów oto są, a raczej były, bo robiłam je jakiś czas temu. ..40 dag 
mąki3 łyżki 
cukru3 dag 
drożdży70 g 
masła100 ml 
mleka2 
jajkaszczypta 
solidowolne nadzienie - u mnie 
dżemMleko podgrzać, rozpuścić 
masło. 
Drożdże rozpuścić w pół szklanki 
mleka i dwiema łyżeczkami 
cukru. Dodać resztę 
mleka, roztopione i ostudzone 
masło, roztrzepane 
jajka i 
mąkę.Zagnieść ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Przygotować foremki na tartaletki, smarując 
masłem lub 
margaryną i obsypując 
mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować, posmarować 
dżemem i zwinąć roladę.Pokroić na 1-1,5 cm kawałki i ustawiać w przygotowanych foremkach. Odstawić na pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy ciasto podrośnie, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać 
cukrem.

