Wykonanie
Ostatnio miałam jakąś ochotę na pieczenie drożdżówek..i znów oto są, a raczej były, bo robiłam je jakiś czas temu. ..40 dag
mąki3 łyżki
cukru3 dag
drożdży70 g
masła100 ml
mleka2
jajkaszczypta
solidowolne nadzienie - u mnie
dżemMleko podgrzać, rozpuścić
masło.
Drożdże rozpuścić w pół szklanki
mleka i dwiema łyżeczkami
cukru. Dodać resztę
mleka, roztopione i ostudzone
masło, roztrzepane
jajka i
mąkę.Zagnieść ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Przygotować foremki na tartaletki, smarując
masłem lub
margaryną i obsypując
mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować, posmarować
dżemem i zwinąć roladę.Pokroić na 1-1,5 cm kawałki i ustawiać w przygotowanych foremkach. Odstawić na pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy ciasto podrośnie, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać
cukrem.