ßßß Cookit - przepis na Ciasto na szwedzkie bułeczki

Ciasto na szwedzkie bułeczki

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty przepis na Szwedzkie bułeczki – kilka składników dających spektakularny efekt. Takie przepisy lubię! :D
Składniki (na ok 2 blachy bułeczek):
900g mąki
130g cukru
50g świeżych drożdży
150g masła
500ml mleka
0,5 łyżeczki soli
1-2 jajka do posmarowania bułeczek
dodatki tj masa migdałowa, cynamon, dżem itp.
masło i cukier rozpuść w mleku
gdy nieco ostygnie (do temperatury pokojowej) pokrusz do niego drożdże, wymieszaj i odstaw na bok aż zaczną pracować
następnie przesyp mąkę do dużej miski, zrób po środku dołek i przelej do niego mleko z drożdżami
ponieważ masa na początku będzie dość wilgotna, wyrabianie tego ciasta chwilę zajmie, ale naprawdę warto poświęcić mu trochę czasu :)
gdy masa przestanie kleić się do rąk i miski, przykryj naczynie szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut, by ciasto wyrosło
następnie podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości kilku milimetrów
posmaruj czym chcesz ;)
zwiń ciasto w dość ciasny rulon i pokrój go na bułeczki o grubości ok 1,5-2cm
ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem lub w foremkach do babeczek, przykryj ściereczką i odstaw na ok 30 minut, by wyrosły
posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz w 200 C ok 10 minut, aż jeszcze trochę wyrosną i będą ładnie rumiane
Smacznego! :)
*przepisy na bułeczki z dodatkami pojawią się na blogu w niedalekiej przyszłości – dzisiaj chciałam Wam tylko podać podstawowy przepis, żebyście mogli „pokombinować” sami :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/08/29/ciasto-na-szwedzkie-buleczki