Wykonanie
            Bardzo prosty przepis na Szwedzkie bułeczki – kilka składników dających spektakularny efekt. Takie przepisy lubię! :DSkładniki (na ok 2 blachy bułeczek):900g 
mąki130g 
cukru50g świeżych 
drożdży150g 
masła500ml 
mleka0,5 łyżeczki 
soli1-2 
jajka do posmarowania bułeczekdodatki tj masa migdałowa, 
cynamon, 
dżem itp.
masło i 
cukier rozpuść w 
mlekugdy nieco ostygnie (do temperatury pokojowej) pokrusz do niego 
drożdże, wymieszaj i odstaw na bok aż zaczną pracowaćnastępnie przesyp 
mąkę do dużej miski, zrób po środku dołek i przelej do niego 
mleko z 
drożdżamiponieważ masa na początku będzie dość wilgotna, wyrabianie tego ciasta chwilę zajmie, ale naprawdę warto poświęcić mu trochę czasu :)gdy masa przestanie kleić się do rąk i miski, przykryj naczynie szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut, by ciasto wyrosłonastępnie podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości kilku milimetrówposmaruj czym chcesz ;)
zwiń ciasto w dość ciasny rulon i pokrój go na bułeczki o grubości ok 1,5-2cmułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem lub w foremkach do babeczek, przykryj ściereczką i odstaw na ok 30 minut, by wyrosłyposmaruj rozbełtanym 
jajkiem i piecz w 200 C ok 10 minut, aż jeszcze trochę wyrosną i będą ładnie rumianeSmacznego! :)*przepisy na bułeczki z dodatkami pojawią się na blogu w niedalekiej przyszłości – dzisiaj chciałam Wam tylko podać podstawowy przepis, żebyście mogli „pokombinować” sami :)



