Wykonanie
Brioche jest rodzajem
francuskiego pieczywa, pieczonym w postaci charakterystycznych bułeczek (powstałych ze złączenia dwóch kulek: mniejszej i większej), warkoczy czy nawet bochenków. Idealna na śniadanie, mocno pachnąca, żółciutka,
maślana, tylko lekko słodka. Bardzo mocno puchata i delikatna ... Polecam!Składniki na 2 bochenki:375 g
mąki jasnej chlebowej50 g drobnego
cukru7 g saszetka
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżych1 łyżeczka
soli100 ml
mleka3
jajka + 1 do posmarowania175 g miękkiego
masłaW mikserze wymieszać
mąkę,
cukier,
drożdże i
sól; dodać
mleko, 3
jajka i kontynuować miksowanie do otrzymania gładkiej masy (5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie). Dodać miękkie
masło i miksować dalej (5 minut mikserem lub 10 minut ręcznie). Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i pozostawić na całą noc w lodówce.Nieduże keksówki (u mnie jedna forma o dolnych wymiarach 21 x 11 cm i druga trochę mniejsza) wysmarować
masłem, wysypać
bułką tartą lub
kaszą manną. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 16 równych kulek. Układać je w keksówce w dwóch rzędach, aż wypełnią całe dno (po 8 kulek na formę).
Teraz moment wymagający najwięcej ... cierpliwości. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 3 godziny (u mnie 3h 15m), aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte, posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się zbyt mocno nie spiekły. Studzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu wyrabiania (około 30 minut) ciasto wyjąć, uformować kulę, włożyć do lodówki. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :)
Wspaniale smakuje z
dżemem ...
Przepis ze strony BBC GoodFood .