Wykonanie
Oczywiście zielony
dżem można zastąpić każdym innym. Ja użyłam, tego, który od tygodnia mnie zachwyca ale możecie użyć Waszego ulubionego. Wielbicielom
ciasta drożdżowego polecam te buchty szczególnie. Są mięciutkie i puszyste. Ciasto idealnie się wyrabia i dość szybko wyrasta.
Składniki:20 g świeżych
drożdży500 g
mąki270 ml ciepłego
mleka2
jajka70 g
masła4 płaskie łyżki
cukru1/3 łyżeczki
solidżem do nadziewania
cukier puder do posypaniarozpuszczone
masło do posmarowaniaZ
drożdży zrobić rozczyn. Do miski przesiać
mąkę, dodać
cukier i
sól. Dodać rozczyn a następnie roztrzepane
jajka,
mleko i
masło. Wyrobić ciasto i odstawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto już wyrośnie, ponownie krótko je wyrobić i dzielić na równe części. Na środku każdej porcji ciasta układać łyżkę
dżemu i formować kulki. Układać je na tortownicy o średnicy 25 cm tak, aby się nawzajem dotykały. Przykryć ścierką i ponownie odstawić, tym razem na 20 min. Posmarować je rozpuszczonym
masłem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20-30 min. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)