ßßß
 
            
         Składniki:20 g świeżych drożdży500 g mąki270 ml ciepłego mleka2 jajka70 g masła4 płaskie łyżki cukru1/3 łyżeczki solidżem do nadziewaniacukier puder do posypaniarozpuszczone masło do posmarowaniaZ drożdży zrobić rozczyn. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i sól. Dodać rozczyn a następnie roztrzepane jajka, mleko i masło. Wyrobić ciasto i odstawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto już wyrośnie, ponownie krótko je wyrobić i dzielić na równe części. Na środku każdej porcji ciasta układać łyżkę dżemu i formować kulki. Układać je na tortownicy o średnicy 25 cm tak, aby się nawzajem dotykały. Przykryć ścierką i ponownie odstawić, tym razem na 20 min. Posmarować je rozpuszczonym masłem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20-30 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego:)
Składniki:20 g świeżych drożdży500 g mąki270 ml ciepłego mleka2 jajka70 g masła4 płaskie łyżki cukru1/3 łyżeczki solidżem do nadziewaniacukier puder do posypaniarozpuszczone masło do posmarowaniaZ drożdży zrobić rozczyn. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i sól. Dodać rozczyn a następnie roztrzepane jajka, mleko i masło. Wyrobić ciasto i odstawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto już wyrośnie, ponownie krótko je wyrobić i dzielić na równe części. Na środku każdej porcji ciasta układać łyżkę dżemu i formować kulki. Układać je na tortownicy o średnicy 25 cm tak, aby się nawzajem dotykały. Przykryć ścierką i ponownie odstawić, tym razem na 20 min. Posmarować je rozpuszczonym masłem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20-30 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego:)