ßßß
Składniki na 3-4 porcje:1/3 szklanki oleju arachidowego1 duża cebula2 ząbki czosnku2 czerwone papryczki chilliok. 800 g dyni (po obraniu)250 g groszku cukrowego1 łyżka startego cukru palmowego1/2 szklanki bulionu warzywnego2 łyżki sosu sojowego ciemnegogarść liści bazylii (najlepiej fioletowej)4 młode cebulki dymki75 g orzeszków arachidowych prażonych, niesolonych1. Przygotować wszystkie składniki. Dynię obrać, pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 2 cm). Cebulę pokroić w cienkie krążki. Czosnek i chilli posiekać. Jeśli chcemy, aby potrawa była naprawdę ostra, należy pokroić papryczki wraz z nasionami. Posiekać dymki, oddzielić listki bazylii od gałązek. Zetrzeć cukier palmowy. Podgrzać bulion.2. W woku (rondlu, dużej patelni) rozgrzać olej arachidowy i usmażyć na nim na jasnobrązowy kolor cebulkę. Odsączyć ją cedzakiem z tłuszczu i pozostawić na ręczniku papierowym do osuszenia.3. Na wciąż ciepły olej wrzucić czosnek i chilli i smażyć ok. 2-3 minut. Dodać dynię i smażyć (od czasu do czasu mieszając) przez ok. 10 minut aż stanie się lekko rumiana i miękkawa (na oko, wszystko zależy od rodzaju dyni).4. Dodać groszek cukrowy (najlepiej wcześniej rozmrożony), cukier palmowy, gorący bulion oraz sos sojowy. Smażyć jeszcze ok. 10 minut aż groszek nieco zmięknie i sos się zagęści. Dynia powinna być miękka, ale się nie rozpadać.5. Zdjąć wok z ognia i wymieszać potrawę z dymką, bazylią oraz orzechami. Podawać porcje posypane wcześniej usmażoną cebulą. Najlepiej jeść w towarzystwie jakiego mlecznego napoju w celu złagodzenia ostrości.To kolejny przepis do akcji Kuchnia tajska 2015: