Wykonanie
Kuchnia tajska należy u mnie do obszarów, jak dotąd niezbadanych. Dlatego cieszę się, że Wyraczynka po raz kolejny prowadzi swoją akcję. Dzięki niej zmobilizowałam się i zaplanowałam sobie kilka przepisów. Co prawda nie należy ona do tanich kuchni, bo trzeba zaopatrzyć się np. w pasty
curry,
sos rybny,
mleko kokosowe czy inne egzotyczne składniki, ale można wszak wybrać mniej kosztowne przepisy i tak ja właśnie zrobiłam. Na pierwszy rzut poszło czerwone
curry z
kurczakiem i
dynią z książki Catherine Fulvio Catherine’s Family Kitchen . Co prawda z uwagi na
dynię jego kolor jest bardziej
pomarańczowy niż żółty, ale
smakowo myślę, że wszystko się zgadza 😉

Składniki na 8 porcji:2 łyżki
oleju rzepakowego2-3 łyżki czerwonej pasty
curry400 ml
mleka kokosowego150 ml
bulionu drobiowego400 g dyni (najlepiej piżmowej) po obraniu2 średnie
ziemniaki3
piersi z kurczaka100 g
zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona cięta)10
pomidorków cherry8 średnich
pieczarek1 łyżeczka
sosu rybnegoświeża
kolendraryż jaśminowy1. Przygotować składniki.
Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę.
Ziemniaki obrać i pokroić w nieco mniejszą kostkę. Świeżą
fasolkę szparagową pokroić w mniejsze kawałki (w przypadku mrożonej ciętej jest to niepotrzebne).
Pieczarki oczyścić i przekroić na pół lub na ćwiartki, jeśli są większe.
Mięso kurczaka pokroić w kostkę. Otworzyć
mleko kokosowe. Przygotować pozostałe składniki.2. W woku lub dużej patelni rozgrzać
olej. Na średnim ogniu podsmażyć pastę
curry przez minutę, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodać
mleko kokosowe i
bulion z kurczaka. Zamieszać. Zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty.3. Dodać
dynię oraz
ziemniaki, przykryć i dusić ok. 10 minut aż warzywa będą prawie ugotowane (miękkie). Dodać
kurczaka i dusić jeszcze ok. 8 minut.4. Następnie dorzucić pozostałe warzywa:
pieczarki,
fasolkę i
pomidorki cherry. Dusić na wolnym ogniu około 5-10 minut. Dodać
sos rybny do smaku.5. Posypać posiekaną
kolendrą. Serwować najlepiej z
ryżem jaśminowym.