Wykonanie
Najczęściej jedzone danie w Wielkiej Brytanii? Nie sławna fish and
chips, czy klasyczny pie and
mash. Biorąc pod uwagę, jak liczną grupą w Anglii są teraz Polacy, być może niebawem nasze pierogi podbiją
serca brytyjczyków. Jednak
póki co, najpopularniejsze jest właśnie to hinduskie danie –
kurczak w sosie tikka
masala. Wersja dla leniwych – wykorzystałam gotowy sos ze słoiczka. Nie czuję się z tym bardzo źle – inspiracją był dla mnie przepis Jamiego Olivera z książki Każdy może gotować, który również uwzględnia to rozwiązanie. Jeśli
sos jest dobrej jakości – dlaczego nie ułatwić sobie życia.
Składniki (6 porcji)4
filety z kurczaka2
cebulePapryczka chilliKawałek
imbiru (około 2 cm)Pęczek
kolendryOlej rzepakowy400g słoik sosu tikka
masala (ja użyłam firmy Patak’s)
Sól,
pieprzPuszka krojonych
pomidorówPuszka
mleka kokosowegoPrzygotowaniePokrój
mięso na niewielkie kawałki.Posiekaj
cebulę,
chilli i
kolendrę (odłóż na później garść listków).Obierz
imbir i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.Rozgrzej sporo
oleju w dużym garnku o grubym dnie.Do garnka wrzuć
cebulę,
chilli,
imbir i większość
kolendry. Smaż około 5 minut, aż
cebula się przyrumieni.Dodaj sos ze słoika i pokrojonego
kurczaka, wymieszaj, dopraw
solą i
pieprzem.Wlej do garnka
mleko kokosowe i krojone
pomidory i wymieszaj.Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 20 minut pod przykryciem.Przed podaniem posyp listkami
kolendry.Doskonale smakuje z
ryżem kokosowym .Smacznego!Zobacz także:
Pomidorowe curryŁagodne klopsiki w
curryWarzywa w sosie
mild curry