Wykonanie
Gjuwecz to rodzaj bułgarskiego gulaszu, który przyrządza się w jednym naczyniu. Tak samo nazywa się specjalny garnek, w którym przygotowuje się tradycyjnie tę potrawę. Ja niestety takiego garnka nie posiadam, więc poradziłam sobie podsmażając i dusząc
mięso na głębokiej patelni, następnie wymieszałam je z pozostałymi składnikami i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Pamiętajcie, że naczynie którego użyjecie musi
mieć pokrywkę.Jest wiele przepisów na ten jednogarnkowiec, wiele wersji i odmian. Ten pochodzi z książki Maciej E. Halbańskiego Potrawy z różnych stron świata .Danie przygotowałam specjalnie z myślą o akcji Qualietty ze Skarbnicy Smaków Kuchnia
Krajów Słowiańskich 2015 .

Składniki na 4 porcje:600 g
łopatki wieprzowej (
baraniny)3 duże
czerwone papryki250 g
fasolki szparagowej1/2 szklanki
zielonego groszku (świeży lub mrożony)400 g
ziemniaków150 g
cebuli2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego4 łyżki
oleju rzepakowegonatka pietruszkisól,
pieprz1 i 1/2 szklanki wrzącej
wody1.
Mięso pokroić w kostkę, jak na gulasz. Posiekać
cebulę. Obsmażyć razem na
oleju. Przyprawić
solą i
pieprzem. Podlać 0,5 szklanki
wody i chwilę dusić.2.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski.
Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.
Fasolkę szparagową obrać i pokroić na mniejsze kawałki.3. Do
mięsa dorzucić
paprykę,
fasolę,
ziemniaki i
groszek. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (z pokrywką), zalać szklanką wrzącej
wody wymieszaną z
koncentratem pomidorowym. Zamknąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na ok. 40 minut. Jeśli mamy odpowiedni garnek do zapiekania, to jest łatwiej – nie trzeba nic przekładać do innego naczynia.4. Podajemy w naczyniu do zapiekania posypane
natką pietruszki. Każdy nakłada sobie porcję. Najlepiej smakuje z jakimś
mlecznym dodatkiem, z uwagi na pochodzenie potrawy najlepiej z
jogurtem bułgarskim.