Wykonanie
Składniki(na 4 porcje)- 1 litr
wody,- 2
marchewki (ok. 210g),-
papryka czerwona (ok. 150g),-
papryka zielona (ok. 150g),-
papryka żółta (ok. 150g),-
cebula (ok. 70g),- 4
ziemniaki (ok. 280g),- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10 g),- łyżka
koncentratu pomidorowego (ok. 25 g),- słodka i
ostra papryka,
pieprz,
sól,
imbir,
natka pietruszki.Sposób przygotowania1. Gotujemy pokrojoną w kostkę
marchewkę i
ziemniaki ok. 15 min.2. Na
oleju szklimy pokrojoną drobno
cebulę i
por.3. Do zarumienionej
cebuli dodajemy pokrojoną w paski
paprykę. Całość dusimy ok. 15 min.4. Do
marchewki i
ziemniaków dodajemy podduszoną
paprykę. Całość zalewamy
wodą i gotujemy ok. 5 min.5. Zupę doprawiamy do smaku
koncentratem pomidorowym, słodką i
ostrą papryką,
solą,
pieprzem i
imbirem oraz
natką pietruszki.
Zupa paprykowa jest bogata w:- β karoten (pochodzący z
marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- witaminę C (pochodzącą z
papryki), która również jest antyoksydantem.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 500 gEnergia: 123 , 3 kcal
Białko: 3,7 gTłuszcz: 2 , 8 gWęglowodany: 25 , 4 gBłonnik pokarmowy : 5 , 6 gSmaczneg o i zdr o we go