ßßß Cookit - przepis na Zupa paprykowa

Zupa paprykowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 4 porcje)
- 1 litr wody,
- 2 marchewki (ok. 210g),
- papryka czerwona (ok. 150g),
- papryka zielona (ok. 150g),
- papryka żółta (ok. 150g),
- cebula (ok. 70g),
- 4 ziemniaki (ok. 280g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g),
- słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir, natka pietruszki.
Sposób przygotowania
1. Gotujemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki ok. 15 min.
2. Na oleju szklimy pokrojoną drobno cebulę i por.
3. Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy ok. 15 min.
4. Do marchewki i ziemniaków dodajemy podduszoną paprykę. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min.
5. Zupę doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i imbirem oraz natką pietruszki.
Zupa paprykowa jest bogata w:
- β karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 500 g
Energia: 123 , 3 kcal
Białko: 3,7 g
Tłuszcz: 2 , 8 g
Węglowodany: 25 , 4 g
Błonnik pokarmowy : 5 , 6 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/10/zupa-paprykowa.html