Wykonanie
Składniki:(na 4 porcje)- 3
pory (300g),- 1
cebula (80g),- 5
ziemniaków (350 g),- łyżka
oleju rzepakowego (10g),- 800 ml
wody,-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania1. Oczyszczamy
pory z zewnętrznych liści.2. Pozostawiamy białą i jasnozieloną część
porów i kroimy w plasterki.3. Obieramy
cebulę i
ziemniaki, i kroimy w kostkę.4. Rozgrzewamy
olej w garnku i dodajemy warzywa, po 2-3 min. wlewamy
wodę.5. Warzywa gotujemy ok. 15 min., miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.6. Krem możemy podawać z grzankami z
Mozarellą.
Krem
porowo-ziemniaczany jest bogaty w:- witaminę C (pochodzącą z
porów), która jest antyoksydantem, wzmacnia odporność,- witaminę PP (pochodzącą z
porów), która bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek,- żelazo (pochodzące z
porów), które jest składnikiem hemoglobiny.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 mlEnergia: 119 , 82 kcal
Białko: 3,64 gTłuszcze: 3 , 39 gWęglowodany: 22 , 12 gBłonnik pokarmowy : 3 , 71 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza