ßßß Cookit - przepis na Krem porowy

Krem porowy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 4 porcje)
- 3 pory (300g),
- 1 cebula (80g),
- 5 ziemniaków (350 g),
- łyżka oleju rzepakowego (10g),
- 800 ml wody,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Oczyszczamy pory z zewnętrznych liści.
2. Pozostawiamy białą i jasnozieloną część porów i kroimy w plasterki.
3. Obieramy cebulę i ziemniaki, i kroimy w kostkę.
4. Rozgrzewamy olej w garnku i dodajemy warzywa, po 2-3 min. wlewamy wodę.
5. Warzywa gotujemy ok. 15 min., miksujemy na krem i doprawiamy do smaku.
6. Krem możemy podawać z grzankami z Mozarellą.
Krem porowo-ziemniaczany jest bogaty w:
- witaminę C (pochodzącą z porów), która jest antyoksydantem, wzmacnia odporność,
- witaminę PP (pochodzącą z porów), która bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek,
- żelazo (pochodzące z porów), które jest składnikiem hemoglobiny.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 ml
Energia: 119 , 82 kcal
Białko: 3,64 g
Tłuszcze: 3 , 39 g
Węglowodany: 22 , 12 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 71 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/01/krem-porowy.html