Wykonanie
niedziela, 3 Wrzesień 2017, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Przepis zgodny z dietą warzywną dr Ewy Dąbrowskiej.Składniki:6
czerwonych papryk1
cebulagałązka świeżego
rozmarynułyżka bulionetki domowej3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 l
wodysól,
pieprz, sproszkowana
czerwona papryka,
ostra paprykaPiekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Paprykę kładziemy na blaszce i opiekamy obracając regularnie, aż skórka się będzie prawie czarna. Upieczoną
paprykę zawijamy w worek foliowy (to sprawi że
potem lepiej zejdzie skórka) i odstawiamy na 20 minut, żeby wystygła. Następnie usuwamy ogonki i pestki i obieramy ze skórki.
Cebulę drobno kroimy i prażymy razem z
rozmarynem na suchej patelni aż
cebula lekko się przyrumieni.Obrane
papryki przekładamy do garnka, dodajemy
wodę, bulionetkę,
koncentrat pomidorowy,
cebulę,
rozmaryn i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez chwilę. Gałązkę
rozmarynu wyciągamy. Resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. Podajemy.