ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki

nazwa

Wykonanie

niedziela, 3 Wrzesień 2017, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Przepis zgodny z dietą warzywną dr Ewy Dąbrowskiej.
Składniki:
6 czerwonych papryk
1 cebula
gałązka świeżego rozmarynu
łyżka bulionetki domowej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 l wody
sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, ostra papryka
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paprykę kładziemy na blaszce i opiekamy obracając regularnie, aż skórka się będzie prawie czarna. Upieczoną paprykę zawijamy w worek foliowy (to sprawi że potem lepiej zejdzie skórka) i odstawiamy na 20 minut, żeby wystygła. Następnie usuwamy ogonki i pestki i obieramy ze skórki.
Cebulę drobno kroimy i prażymy razem z rozmarynem na suchej patelni aż cebula lekko się przyrumieni.
Obrane papryki przekładamy do garnka, dodajemy wodę, bulionetkę, koncentrat pomidorowy, cebulę, rozmaryn i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez chwilę. Gałązkę rozmarynu wyciągamy. Resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. Podajemy.
Źródło:https://www.rogalikblog.pl/dieta-2/zupa-krem-z-pieczonej-papryki