Wykonanie
Przy okazji zupy szpinakowej, na którą przepis podałam Wam w ubiegłym tygodniu, zachwyciłam się smakiem świeżego młodego
szpinaku. I tak jak obiecałam zrobiłam z nim pyszną
sałatkę. Przepis pochodzi z książeczki Sałatki. 111 najlepszych przepisów z
serii Fakt radzi numer 5/2009.
Składniki:20 dag liści
szpinaku15 dag
truskawek5 dag
orzechów włoskich2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
cukruszczypta
soli1/2 łyżeczki białego mielonego
pieprzu1 łyżka
sezamu1.
Orzechy należy uprażyć na suchej patelni, przełożyć do miseczki i poczekać aż ostygną.
Szpinak umyć, osuszyć i usunąć z niego twarde łodyżki.
Truskawki umyć, osuszyć, wyszypułkować i przekroić na połówki.2. Liście
szpinaku ułożyć na talerzu. Na nim połówki
truskawek oraz
orzechy.3. Przygotować dressing poprzez zmieszanie (najlepiej potrząsając energicznie w słoiku)
octu balsamicznego,
oliwy,
cukru,
soli oraz
pieprzu.4. Polać
sałatkę sosem oraz posypać
sezamem. Można podawać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego – u mnie
łososia z patelni grillowej i purée z
ziemniaków.
Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale jej smak jest niezwykle zaskakujący. Uwielbiam
truskawki w towarzystwie
octu balsamicznego, a chrupiący
szpinak sprawia, że całość to istna poezja smaków