Wykonanie
W ubiegłym tygodniu jedna z moich czytelniczek poprosiła mnie o przygotowanie zapiekanki z
mozzarellą. Od razu wiedziałam, że głównym składnikiem będzie
makaron, a co za tym idzie od razu nasunęły mi się później
pomidory jako drugi składnik, ale jak przypomniałam sobie jakiego ostatnio zjadłam paskudnego wacianego
pomidora ze szklarni, bardzo szybko skreśliłam świeże
pomidory z listy zakupów – kupiłam
suszone pomidorki w
oliwie, a składnikiem kluczem uczyniłam
szpinak mrożony. Trzeba jeść wszak sezonowo – do świeżych
pomidorów i
szpinaku wrócę najwcześniej w maju!Mój małżonek spałaszował w takim tempie, że byłam zdziwiona, szczególnie, że nie jest fanem
szpinaku. Zatem sukces! Zachęcam Was do jej upieczenia, jest sycąca, ale nie aż tak bardzo tucząca, tylko pamiętajcie, aby nie rozgotować
makaronu przed pieczeniem.
Składniki na 4 osoby:300 g
makaronu (u mnie małe muszelki)450 g
mrożonego szpinaku3 łyżki
oleju Kujawskiego z
czosnkiem1 łyżka
oleju rzepakowego Kujawski2 duże kulki
mozzarelli light6
pomidorków suszonych w oliwie/1 duży
pomidor1 łyżeczka
oreganosól,
pieprz1. Odmrożony
szpinak gotujemy w rondlu aż do prawie zupełnego odparowania
wody. Po koniec gotowania dodajemy 3 łyżki
oleju Kujawski z
czosnkiem, łyżeczkę
oregano oraz
sól i
pieprz wg uznania.2.
Makaron gotujemy jeszcze krócej niż na al dente (ok. 5 minut) z dodatkiem
soli i łyżki
oleju. Odcedzamy.3.
Szpinak mieszamy z
makaronem i przekładamy do naczynia do zapiekania.4. Na wierzchu układamy plastry
mozzarelli i posiekane
pomidorki suszone. W sezonie można użyć świeżych
pomidorów pokrojonych w plastry.
Przepisem tym rozpoczynam swój udział w zabawie kulinarnej „Kujawski ze Smakiem” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. Po więcej szczegółów zapraszam na blog Majanowe pieczenie .