ßßß Cookit - przepis na Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo figowym

Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo figowym

nazwa

Wykonanie

Placki z jabłkami to pyszna klasyka, ale dzisiaj spróbujcie czegoś innego czyli moich placuszków z pieczonej dyni. Mają nie tylko cudowny, pomarańczowy kolor, ale też są bardzo delikatne i smakowite.
Zobacz inny pomysł na placki z dyni - Placki dyniowe ze słonecznym sosem
Wystarczy upiec kawałek dyni a potem zmiksować ją na puree i zrobić placki . Według mnie najlepiej sprawdzi się tutaj dynia odmiany hokkaido o zwartym, ciemnopomarańczowym miąższu, która ma jeszcze tę zaletę, że posiada cienką skórę i wcale nie trzeba jej obierać a można zblendować wszystko na jednolitą masę. Takie puree z tej dyni świetnie nadaje się na zupę dyniową .
Do placków dyniowych zrobiłam sos figowo karmelowy, ale możecie podać je po prostu posypane cukrem czy polane miodem lub syropem klonowym. Świetnie pasują też do nich świeże owoce albo domowe konfitury .
Placki z pieczonej dyni, z sosem figowym
czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia dyni
składniki na 15 placków:
PLACKI - 250 g upieczonej dyni hokkaido
2 żółtka z niedużych jajek
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
1 łyżka cukru trzcinowego demerara
100 ml maślanki
szczypta soli
100 g mąki pszennej luksusowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
do smażenia - olej
SOS - 4 świeże figi
2 łyżeczki masła
1-2 łyżki cukru trzcinowego demerara
2 łyżki mleka
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo: 1-2 garści pokruszonych orzechów włoskich
Jak zrobić placki z dyni?
SOS - na lekko rozgrzaną patelnię włożyłam masło. Po chwili dodałam cukier i mleko, podgrzałam żeby cukier się rozpuścił i składniki połączyły. Dolałam sok z cytryny i gotowałam kilka chwil aż sos nieco zgęstniał. Wtedy dorzuciłam umyte, pokrojone na ósemki figi i smażyłam przez 2-3 minuty aż powstał gęsty sos.
PLACKI - dynię umyłam, pokroiłam na kawałki, usunęłam gniazdo nasienne i piekłam razem ze skórką, rozłożoną na blasze, ok. 20 minut aż zmiękła. Po upieczeniu ostudziłam
Dynię przełożyłam do miski. Dodałam żółtka, maślankę, sok z cytryny, skórkę cytrynową, cukier i zblendowałam na gładką masę. Na koniec dosypałam mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszałam dokładnie łyżką na gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzałam nieco oleju. Nakładałam porcje ciasta, 1 czubatą łyżkę na placek, i smażyłam na niezbyt silnym ogniu aż zrumieniły się z obu stron. Po usmażeniu przekładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby osączyć placki z nadmiaru tłuszczu.
Podałam na gorąco z dodatkiem słodkiego sosu figowego, posypując pokruszonymi orzechami włoskimi.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/11/na-sniadanie-pyszne-placuszki-dyniowe-z-sosem-karmelowo-figowym.html