Wykonanie
W prezencie otrzymałam piękną 11kg
dynię. Aż dech zapiera, gdy widzi się takiego kolosa :) Oprócz zapasów na zimę
dynia trafiła również do kliku dań, m.in.
dyniowych gofrów. Gofry są bardzo smaczne i aromatyczne. Szkoda jedynie, że
dynia oprócz smaku nadaje im jednocześnie miękkości, bo wolę chrupiące gofry, ale dla smaku jestem w stanie przymknąć oko na taką niedogodność ;)/1 szklanka=250ml, inspiracja /2
jaja1 szklanka puree z dyni1 szklanka
mleka w temp. pokojowej4 łyżki
oleju lub roztopionego
masła1/4 szklanki
cukru trzcinowego3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 1/4 szklanki
mąki pszennej (tutaj w zależności od wilgotności puree należy modyfikować ilość
mąki. Ciasto powinno być dość gęste, podobne do naleśnikowego)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
imbiruolej do smarowania gofrownicy
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywno.W drugiej misce ubić mikserem
żółtka z puree z dyni,
mlekiem,
olejem,
cukrem,
solą,
cynamonem i
imbirem. Następnie powoli dodawać
mąki wymieszane z proszkiem. Ubijać do połączenia mas. Na koniec dodać
białka i delikatnie połączyć łyżką.Gofrownicę nagrzać, płyty gofrownicy posmarować pędzelkiem zamoczonym w
oleju. Nakładać ciasto i piec gofry do zbrązowienia (u mnie ok. 4 minuty - czas zależy od mocy gofrownicy).Podawać suche lub z dowolnymi dodatkami.