ßßß Cookit - przepis na Dyniowe gofry

Dyniowe gofry

nazwa

Wykonanie

W prezencie otrzymałam piękną 11kg dynię. Aż dech zapiera, gdy widzi się takiego kolosa :) Oprócz zapasów na zimę dynia trafiła również do kliku dań, m.in. dyniowych gofrów. Gofry są bardzo smaczne i aromatyczne. Szkoda jedynie, że dynia oprócz smaku nadaje im jednocześnie miękkości, bo wolę chrupiące gofry, ale dla smaku jestem w stanie przymknąć oko na taką niedogodność ;)
/1 szklanka=250ml, inspiracja /
2 jaja
1 szklanka puree z dyni
1 szklanka mleka w temp. pokojowej
4 łyżki oleju lub roztopionego masła
1/4 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/4 szklanki mąki pszennej (tutaj w zależności od wilgotności puree należy modyfikować ilość mąki. Ciasto powinno być dość gęste, podobne do naleśnikowego)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
olej do smarowania gofrownicy
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.
W drugiej misce ubić mikserem żółtka z puree z dyni, mlekiem, olejem, cukrem, solą, cynamonem i imbirem. Następnie powoli dodawać mąki wymieszane z proszkiem. Ubijać do połączenia mas. Na koniec dodać białka i delikatnie połączyć łyżką.
Gofrownicę nagrzać, płyty gofrownicy posmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju. Nakładać ciasto i piec gofry do zbrązowienia (u mnie ok. 4 minuty - czas zależy od mocy gofrownicy).
Podawać suche lub z dowolnymi dodatkami.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/11/Dyniowe-gofry.html