ßßß Cookit - przepis na Gofry

Gofry

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu ( można dać więcej, gofry były mało słodkie )
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jaja (oddzielnie żółtka od białek)
pół szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mleka
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy.
Mieszamy wszystko ze sobą i dodajemy żółtka (białka odkładamy na bok ), olej roślinny i mleko.
Miksujemy mikserem na gładką masę.
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą, do połączenia się składników.
Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochlą i rozprowadzamy łyżką ciasto dokładnie po całej powierzchni.
Pieczemy do uzyskania złotego koloru. W zależności od mocy gofrownicy, czas pieczenia będzie się różnił ( im słabsza moc gofrownicy, tym dłużej trzeba je trzymać )
Gofry po upieczeniu odkładamy na kratkę.
Podawać możemy posypane cukrem pudrem, z dżemem, bitą śmietaną, lub świeżymi owocami :)
Gofry a’la belgijskie powstały z końcówki ciasta, które zostało i nie wystarczyło na pełne gofry.
Źródło przepisu: gofry
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/gofry