ßßß Cookit - przepis na BABKA CYTRYNOWO-ORZECHOWA

BABKA CYTRYNOWO-ORZECHOWA

nazwa

Wykonanie

BABKA PRAWDZIWIE JESIENNA, TAK Z WYGLĄDU, JAK I W SMAKU. CIASTO O WYCZUWALNYM CYTRYNOWYM AROMACIE, PEŁNE JEST CHRUPIĄCYCH, DOPIERO CO ZEBRANYCH POD DRZEWEM ORZECHÓW WŁOSKICH. BABKA, NIE DOŚĆ, ŻE ŁATWA I SZYBKA W PRZYGOTOWANIU, TO JESZCZE PRZEZ DŁUGI CZAS POZOSTAJE WILGOTNA I PRZEZ TO UTRZYMUJE ŚWIEŻOŚĆ. IDEALNA DO POPOŁUDNIOWEJ HERBATKI BĄDŹ PORANNEJ KAWY:)
SKŁADNIKI:
115 g masła w temperaturze pokojowej
90 g cukru
2 jajka w temperaturze pokojowej (białka oddzielone od żółtek)
skórka starta z 2 cytryn
2 łyżki soku z cytryny
225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 ml mleka
50 g posiekanych drobno orzechów włoskich
szczypta soli
WYKONANIE:
Za pomocą miksera ubić masło z cukrem na puszystą i gładką masę. Dodać do niej żółtka, zmiksować. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, wszystko połączyć. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, trzykrotnie. Przesiane składniki dodawać stopniowo do maślanej masy, na zmianę z mlekiem. Na końcu dodać posiekane orzechy. W kolejnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodawać partiami do przygotowanej wcześniej masy - mieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą keksówki - ja użyłam formy silikonowej, a takiej nie trzeba w ogóle natłuszczać, ciasto samo z niej wyskakuje:) Wymiary mojej formy to 22x9 cm. Ciasto piec w temperaturze 180 °C przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka (środek ciasta powinien lekko popękać, a boki odchodzić od formy).
Kierunek - piekarnik :)
Smacznego!
Źródło:http://kuchennesilvarerum.blogspot.com/2013/10/babka-cytrynowo-orzechowa.html