Wykonanie
Na dzisiejszym talerzu nieco bałaganu -
wątróbka smażona z warzywami i
grzybami. To jedno z dań, które może nie wygląda zachwycająco, ale smakuje bosko. Oczywiście jeśli ktoś lubi
wątróbkę jak jak my. W tej potrawie
wątróbka z gęsi doskonale skomponowała się ze świeżo zebranymi leśnymi
grzybami i złotą
dynią. Danie szybkie, konkretne i bardzo nam smakowało.Pogoda taka, że w lesie można jeszcze coś zebrać więc szukajcie a na pewno znajdziecie! Ostatecznie można użyć
pieczarek albo boczniaków ze sklepu, ale wiadomo, że leśne
grzyby to innym smak i aromat.

czas przygotowania: ok. 20 minutskładniki na 2 porcje:250 g
wątróbki drobiowej - u mnie gęsia2-3 łyżki gęsiego
smalcukawałek
pora, ok. 10 cm1 mała papryczka czereśniowaok. 1,5 szkl. pokrojonych
grzybów, najlepiej leśnych (u mnie czubajki i podgrzybki)kawałek surowej dyni, u mnie zwyczajnado smaku -
sól,
papryka mielona słodka,
papryka mielona wędzona ostra,
sos worcesterdo
wątróbki - 3 łyżki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
papryki słodkiej mielonej1/2 łyżeczki
papryki wędzonej ostrej1/2 łyżeczki
solidodatkowo -
natka pietruszki do posypania4 kromki
razowego chleba na grzanki



Grzyby oczyściłam dokładnie i pokroiłam w paski. Użyłam zebranych na spacerze 10-ciu niedużych czubajek gwiaździstych i jednego podgrzybka.
Dynię obrałam ze skóry i pokroiłam w dużą kostkę. Kawałek
pora, jasnozielona część, pokroiłam w pół plasterki. Papryczkę oczyszczoną z nasion posiekałam drobno.
Wątróbkę z gęsi opłukałam i osuszyłam. Usunęłam żyłki i pokroiłam na kawałki wielkości niedużych kęsów.
Mąkę wymieszałam z
przyprawami i obtoczyłam w takiej mieszance
wątróbkę. W rondlu rozgrzałam 1 łyżkę
smalcu gęsiego. Wrzuciłam nieco otrzepane z
mąki kawałki
wątróbki i obsmażyłam je krótko ze wszystkich stron. Przełożyłam na talerzyk.Na tę samą patelnię dodałam resztę tłuszczu. Wsypałam posiekaną papryczkę i
grzyby, smażyłam kilka chwil. Dodałam
pora i
dynię. Smażyłam a po chwili dusiłam dalej na niedużym ogniu przez kilka minut aż
dynia zmiękła. Doprawiłam do smaku
solą,
papryką i niewielką ilością
sosu worcester. Na koniec dodałam obsmażoną
wątróbkę, wymieszałam i dusiłam razem tylko tyle żeby się zagrzała.Danie podałam posypując
natką pietruszki, z dodatkiem grzanek z
razowego chleba.