ßßß Cookit - przepis na Jesień na talerzu. Gęsia wątróbka z grzybami leśnymi i dynią

Jesień na talerzu. Gęsia wątróbka z grzybami leśnymi i dynią

nazwa

Wykonanie

Na dzisiejszym talerzu nieco bałaganu - wątróbka smażona z warzywami i grzybami. To jedno z dań, które może nie wygląda zachwycająco, ale smakuje bosko. Oczywiście jeśli ktoś lubi wątróbkę jak jak my. W tej potrawie wątróbka z gęsi doskonale skomponowała się ze świeżo zebranymi leśnymi grzybami i złotą dynią. Danie szybkie, konkretne i bardzo nam smakowało.
Pogoda taka, że w lesie można jeszcze coś zebrać więc szukajcie a na pewno znajdziecie! Ostatecznie można użyć pieczarek albo boczniaków ze sklepu, ale wiadomo, że leśne grzyby to innym smak i aromat.
czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki na 2 porcje:
250 g wątróbki drobiowej - u mnie gęsia
2-3 łyżki gęsiego smalcu
kawałek pora, ok. 10 cm
1 mała papryczka czereśniowa
ok. 1,5 szkl. pokrojonych grzybów, najlepiej leśnych (u mnie czubajki i podgrzybki)
kawałek surowej dyni, u mnie zwyczajna
do smaku - sól, papryka mielona słodka, papryka mielona wędzona ostra, sos worcester
do wątróbki - 3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo - natka pietruszki do posypania
4 kromki razowego chleba na grzanki
Grzyby oczyściłam dokładnie i pokroiłam w paski. Użyłam zebranych na spacerze 10-ciu niedużych czubajek gwiaździstych i jednego podgrzybka. Dynię obrałam ze skóry i pokroiłam w dużą kostkę. Kawałek pora, jasnozielona część, pokroiłam w pół plasterki. Papryczkę oczyszczoną z nasion posiekałam drobno.
Wątróbkę z gęsi opłukałam i osuszyłam. Usunęłam żyłki i pokroiłam na kawałki wielkości niedużych kęsów. Mąkę wymieszałam z przyprawami i obtoczyłam w takiej mieszance wątróbkę. W rondlu rozgrzałam 1 łyżkę smalcu gęsiego. Wrzuciłam nieco otrzepane z mąki kawałki wątróbki i obsmażyłam je krótko ze wszystkich stron. Przełożyłam na talerzyk.
Na tę samą patelnię dodałam resztę tłuszczu. Wsypałam posiekaną papryczkę i grzyby, smażyłam kilka chwil. Dodałam pora i dynię. Smażyłam a po chwili dusiłam dalej na niedużym ogniu przez kilka minut aż dynia zmiękła. Doprawiłam do smaku solą, papryką i niewielką ilością sosu worcester. Na koniec dodałam obsmażoną wątróbkę, wymieszałam i dusiłam razem tylko tyle żeby się zagrzała.
Danie podałam posypując natką pietruszki, z dodatkiem grzanek z razowego chleba.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/11/jesien-na-talerzu-gesia-watrobka-z-grzybami-lesnymi-i-dynia.html