Wykonanie
Wątróbka drobiowa w innym wydaniu,razem z warzywami zapieczona w delikatnym
omlecie.Składniki na 2 omlety o średnicy ok. 22 cm:-4
jajka-2 łyżeczki
mąki pszennej-2 łyżki
mleka-1 łyżka
oleju-
sól,
pieprz-25 dkg
wątróbki-1 niewielka
marchewka-kawałek
pora-1/3
czerwonej papryki-
szczypiorek-
przyprawa do kurczaka-
słodka papryka-
olej do smażenia
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, osuszamy,przyprawiamy
przyprawą do kurczaka,
słodką papryką,skrapiamy
olejem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.Warzywa kroimy w drobną kostkę.
Wątróbkę podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju.

Dodajemy warzywa i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut.


Zdejmujemy
wątróbkę a warzywa odsączamy z nadmiaru
oleju.
Wątróbkę kroimy i łączymy z warzywami.


Przygotowujemy ciasto na omlety.Do
mleka dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy.

Dodajemy
żółtka i mieszamy.
Białka z dodatkiem
soli ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej
pieprz i łyżkę
oleju.

Pianę przekładamy do
żółtek i delikatnie mieszamy.


Na patelni rozgrzewamy
olej, wykładamy połowę ciasta, na niej układamy połowę
wątróbki z warzywami i posypujemy
szczypiorkiem.Smażymy na średnim ogniu i teraz najtrudniejszy moment:odwracamy naszego omleta na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.

Zdejmujemy z patelni i gotowe.

Smacznego!