ßßß Cookit - przepis na Omlet z wątróbką i warzywami

Omlet z wątróbką i warzywami

nazwa

Wykonanie

Wątróbka drobiowa w innym wydaniu,
razem z warzywami zapieczona w delikatnym omlecie.
Składniki na 2 omlety o średnicy ok. 22 cm:
-4 jajka
-2 łyżeczki mąki pszennej
-2 łyżki mleka
-1 łyżka oleju
-sól, pieprz
-25 dkg wątróbki
-1 niewielka marchewka
-kawałek pora
-1/3 czerwonej papryki
-szczypiorek
-przyprawa do kurczaka
-słodka papryka
-olej do smażenia
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, osuszamy,
przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką,
skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Warzywa kroimy w drobną kostkę.
Wątróbkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Dodajemy warzywa i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut.
Zdejmujemy wątróbkę a warzywa odsączamy z nadmiaru oleju.
Wątróbkę kroimy i łączymy z warzywami.
Przygotowujemy ciasto na omlety.
Do mleka dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Dodajemy żółtka i mieszamy.
Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy do niej pieprz i łyżkę oleju.
Pianę przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy połowę ciasta, na niej układamy połowę wątróbki z warzywami i posypujemy szczypiorkiem.
Smażymy na średnim ogniu i teraz najtrudniejszy moment:
odwracamy naszego omleta na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.
Zdejmujemy z patelni i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/07/omlet-z-watrobka-i-warzywami.html