ßßß
Cookit - przepis na Sajgonki
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sajgonki
Składniki
Papier ryżowy
Makaron ryżowy
Mięso mielone
Marchew
Pietruszka
Cebula
Grzyby
Sos sojowy
Sól
Pieprz
Cukier
Chili
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki
Wykonanie
papier ryżowy
100 g
makaronu ryżowego
250 g
mięsa mielonego
2
marchewki
1
pietruszka
1
cebula
20 g
grzybów
mun
sos sojowy
sól
pieprz
cukier
chili
oliwa
natka pietruszki
Makaron
włożyć do wrzątku i pozostawić na kilka minut, po czym odcedzić i przestudzić.
Marchewkę
i
pietruszkę
obrać i pokroić w zapałkę,
Cebulę
pokroić w piórko.
Grzyby
mun namoczyć w ciepłej wodzie, kiedy napęcznieją ugotować je do miękkości, ok 20 min.Odcedzić i przelać zimną
wodą
, Posiekać w paseczki.W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy
wrzucić warzywa i
grzyby
mun, smażyć przez ok 15 min.Dodać
przyprawy
do smaku i
sos sojowy
i
mięso mielone
, dusić jeszcze ok 15 min.Wystudzić.
Makaron
pociąć na drobniejsze kawałki i dodać do farszu posypać
natką pietruszki
i wymieszać.
Papier ryżowy
moczyć w wodzie kłaść nadzienie i zwijać jak gołąbki .Ułożyć tak by nie dotykały do siebie. Smażyć na rozgrzanym
oleju
tuż przed podaniem.Podawać z sosem słodko kwaśnym lub pikantnym , do wyboru.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/11/sajgonki.html
Przepisy powiązane
Sajgonki – nowy, dopracowany przepis :)
Sajgonki
Good morning Vietnam!
"pachnie jak u wietnamca" - czyli sajgonki po mojemu;)
Zupa rybna z brukselką
Składniki powiązane (0)