Wykonanie
Październik sprawił, że wpadłam w czytelniczy szał . Całe dnie spędzam z nosem w książkach, i och! Jak mi jest z tym dobrze...Nie ciągnie mnie do komputera, nawet nie mam zbyt wielkiej ochoty piec; wystarcza mi kubek gorącej
herbaty (i świadomość z tyłu głowy, że termiczny dzbanek w optymistycznym kolorze zielonego jabłuszka jest pełny), świeżo wyprany, pachnący błękitnym płynem do płukania kocyk i wymoszczone miejsce na kanapie. Od czasu do czasu wyrywam się z krainy marzeń, żeby wyjść z psem na spacer i dotlenić nieco zamulony organizm. A
potem znów
daję nura
między karty powieści, gdzie król angielski stara się stłumić bunt niepodległościowy w Ameryce, gdzie tajemniczy alchemik zabija Bogu ducha
winnego Pete'a, a najbardziej uroczy spośród marszandów próbuje przetrwać szkolenie w akademii swojej świeżo poślubionej małżonki.No tak, możliwe, że pomieszałam kilka powieści, nie mających ze sobą wiele wspólnego, jeśli o treść chodzi... Ale nie to jest przecież najważniejsze!Mimo wszystko, czytanie warto sobie umilić czymś dobrym. Najlepiej słodkim. I
czekoladowym (spójrzcie za okno, a z pewnością potrzeba zjedzenia
czekolady stanie się silniejsza). Tym razem jednak na
czekoladę spojrzałam tylko, unosząc brew, a z zamrażalnika wyjęłam
lody. I to naprawdę niezwykłe, bo z jarzębiny ...Pamiętacie mój
dżem jarzębinowy? Przygotowałam go z myślą o dwóch rzeczach: pierwsza przed
Wami. Idealnie kremowe, z charakterystycznym, gorzko-jarzębinowym posmakiem, z nutą
cynamonu w tle. Idealne jesienne
lody! Zjedliśmy je bardzo szybko, mimo temperatur zatrważająco szybko zbliżających się do
zera.Bo kto powiedział, że
lody można jeść tylko latem...?
Składniki:(na 1 l
lodów)4
żółtka100 g
cukru300 ml
mleka300 ml
śmietany kremówki (38%)1 laska
cynamonu250 g
dżemu jarzębinowego
Mleko zagotować z
cynamonem, odstawić na 30-60 minut.Po tym czasie
mleko zagotować raz jeszcze. W tym czasie ubić
żółtka z
cukrem na puszystą, jasną masę. Z
mleka wyjąć
cynamon; powoli wlewać
mleko do
żółtek, cały czas miksując.Masę przelać z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!).
Dżem zmiksować blenderem na gładką masę, przetrzeć przez sitko. Dodać do kremu jajecznego razem z kremówką, dokładnie wymieszać.Całość ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez noc.Następnego dnia przelać masę do maszyny do
lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć
lody do pudełka, zamrozić.Wyjąć z zamrażarki 20 minut przed podaniem.Smacznego!
Powiecie, że wymyślam. A owszem! Ale warto czasem spróbować czegoś nowego, nieoczywistego...
Dajcie się zaskoczyć!