Wykonanie
Kiedy żar leje się z nieba na ochłodę warto przygotować domowe
lody waniliowe. Są pyszne, kremowe i niezwykle orzeźwiające. Znikają szybko, bo nie sposób się od nich oderwać. Świetna propozycja na letni, orzeźwiający deser. I co najważniejsze - dokładnie wiemy z czego są zrobione ;)
Składniki:300 ml
śmietany 30%400 ml
mleka 3,2%5
żółtek (z dużych
jajek)100 g
cukru1
laska waniliiŚmietanę i
mleko wlać do rondla.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Miąższ i strąk
wanilii dodać do
mleka ze
śmietanką. Dosypać połowę
cukru. Całość zagotować i lekko przestudzić. Usunąć
laskę wanilii.
Jajka dokładnie wymyć i smażyć wrzątkiem. Oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka krótko zmiksować z
cukrem tylko do podwojenia objętości. Do
żółtek dolewać cienką strużką gorące
mleko ze
śmietaną, cały czas ubijając trzepaczką. Kiedy masa będzie jednolita przelać ją do rondla i podgrzewać, cały czas mieszając do czasu, aż masa będzie gęstnieć. Nie doprowadzić do zagotowania. Masę przelać do pojemnika z przykrywką i całkowicie wystudzić. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na 12 godzin. Kilkukrotnie (co 1 godzinę) masę zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżką, aby pozbyć się kryształków
lodu. Smacznego!Rady:
Jajka użyte do
lodów powinny być ze sprawdzonego źródła.
Lody można także przygotować z użyciem maszynki do
lodów.Domowe
lody przechowywać w zamrażalce, w pudełku z przykrywką do kilku dni.Przed porcjowaniem
lody wyjąć z zamrażalnika na około 5 minut, aby łatwiej było formować kulki.Z tych proporcji otrzymacie około 1 litra
lodów.