ßßß Cookit - przepis na PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

nazwa

Wykonanie

Mój pierwszy notes z przepisami założyłam będąc jeszcze w liceum i wciąż bardzo często z niego korzystam. Mam zapisane w nim receptury na mnóstwo dań, które w latach 80 były podstawą żywienia.
To właśnie z tego zeszytu jest przepis na ogórki w zalewie musztardowej, które do tej pory bardzo smakują mojej rodzinie.
Polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
4 szklanki wody
2 łyżki soli, kamiennej niejodowanej
5 łyżek musztardy
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Wykonanie:
1. Ogórki obierz ze skórki i przekrój wzdłuż.
2. Włóż ogórki do wyparzonych słoików.
3. Przygotuj z pozostałych składników zalewę i gotuj ją około 5 minut od zagotowania. Mieszaj, aby dobrze rozpuściły się sól i cukier.
4. Zalej słoiki gorącą zalewą i natychmiast je zakręć.
5. Pasteryzuj: W dużym garnku zagotuj wodę (ma sięgać do 3/4 wysokości słoika), pamiętaj aby dno garnka wyłożyć gazetą lub ściereczką.
6. Włóż do garnka słoiki i gotuj 3-4 minuty.
7. Wyjmij słoiki na ręczniczek, obróć do góry dnem i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/09/przetwory-na-zime-ogorki-w-zalewie.html