Wykonanie
Od mniej więcej dziesięciu lat mieszkam w Trójmieście i co jakiś czas poznaję dania "po kaszubsku".
Ogórki po kaszubsku posmakują wszystkim, którzy lubią kwaśny smak.Stanowią świetne uzupełnienie obiadu :).Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Inspiracja :)Składniki na 1 słoik (około 0 , 7 lub 0 , 9 litra):
ogórki gruntowe*3-4 plastry
papryki czerwonejpół łyżeczki
gorczycy2 plastry
cebuli5cm kawałek obranego
chrzanu1 gałązka
kopru z baldachem (najlepiej, aby
koper był lekko podsuszony)* pocięte na grube plastry bądź w całościSkładniki na zalewę:litr
wody1 szklanka
octu6 łyżek
cukru1 łyżka
soli, kamiennej niejodowanej
Wykonanie:1. Dno wyparzonych słoików wyłóż:
koprem,
gorczycą,
cebulą,
papryką,
chrzanem.2. Składniki na zalewę zagotuj.3. Włóż
ogórki do słoika i zalej gorącą zalewą.4. Natychmiast zakręć słoiki.5. W dużym garnku zagotuj
wodę (ma sięgać do 3/4 wysokości słoika), pamiętaj aby dno garnka wyłożyć gazetą lub ściereczką.6. Włóż do garnka słoiki i gotuj 5 minut.7. Wyjmij słoiki na ręczniczek, obróć do góry dnem i pozwól im całkowicie ostygnąć.Smacznego:)