Wykonanie
No i nadszedł czas , kiedy
ogórki rosną krzywe i pękate ..powoli dobiega do końca sezon ich wegetacji . Co zrobić z tymi hybrydami , które nie dość ,że już nie są atrakcyjne wizualnie , to jeszcze dość często bywają gorzkie ? Najlepiej przygotować , tę oto prościutką
sałatkę i zimą korzystać z dobrodziejstw natury zamkniętych w słoiczkach . No, a smak tego daru , jest naprawdę wyśmienity , jak to bywa z prostymi przepisami , nie da się go niczym zastąpić 😉 My najczęściej wsuwamy
sałatkę z ziemniaczkami i mięsiwem do obiadu , ale zdarza się ,że zasiadam ze słoiczkiem przed telewizorem..wiem , niezbyt zdrowo , niepoprawnie politycznie…ale ,
kurna smacznie i wygodnie 😉
Składniki ;3 kg
ogórków gruntowych , ale można też użyć szklarniowych3 duże
cebule4 łyżki
octu4 łyżki
cukru3 łyżki
soli3 łyżki -płaskie -
gorczycyOgórki obieramy ze skórki , kroimy w cienkie plasterki .
Cebulę również obieramy , kroimy w cieniutkie – takie naprawdę przeźroczyste plasterki- półksiężyce . Oba składniki przekładamy do miski i dodajemy do nich wszystkie pozostałe elementy z listy składników . Mieszamy rękami dokładnie przez około minutkę – dwie , aż
sałatka zacznie puszczać sok . Odstawiamy na całą noc . Drugiego dnia układamy wszystko w słoiczki, lekko ugniatając , zalewamy
sokiem , który utworzył się podczas nocnego leżakowania . zakręcamy i pasteryzujemy około 5 minut .