Wykonanie
Obdarowana dość sporą ilością
ogórków, mogłam sobie pozwolić na wypróbowanie więcej niż 1 przepisu. Przepis znaleziony w internecie, zaintrygował mnie dodatkiem
pieprzu ziołowego.Składniki:4 kg małych
ogórków*,1 kg
cebuli,2 szklanki
octu,2 szklanki
cukru,6 płaskich łyżek
soli,
Ogórki umyć, nie obierać! Wraz ze skórka pokroić w słupki, przełożyć do miski, zasypać 3 płaskimi łyżkami
soli - wymieszać.
Cebulę obrać, przeciąć na pół, pokroić w talarki, przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę
soli - wymieszać.
Ogórki i
cebulę odstawić na 1 godz.
Ogórki odsączyć, dodać wyciśniętą
cebulę,
cukier,
ocet, 2 łyżki
soli,
pieprz ziołowy, wszystko razem wymieszać. Odstawić na 1 godz.
Ogórki ciasno układać w słoikach, zalać powstałym
sokiem ogórkowo-
octowo-
pieprzowym, zakręcić. Pasteryzować od zagotowania
wody 10 min.*Przepis można spokojnie wykonać z grubych
ogórków nasiennych - należy przed pokrojeniem łyżką wydrążyć nasiona, a długie słupki skośnie przeciąć na pół lub 3 części, w zależności od wielkości
ogórka.Smacznego :)Źródło przepisu: Moje gotowanie, Wila333