ßßß Cookit - przepis na PROSTE KOTLETY RYBNE Z TUŃCZYKIEM I ZIEMNIAKAMI

PROSTE KOTLETY RYBNE Z TUŃCZYKIEM I ZIEMNIAKAMI

nazwa

Wykonanie

W mojej rodzinie w każdy piątek unikamy mięsa, a na obiad najczęściej serwujemy ryby. Dziś zmierzyłam się z koszmarem mojego dzieciństwa, czyli z kotletami rybnymi. Uważam się za osobę nawróconą i będę przygotowywać je częściej!
Dodatek ziemniaków, ziół i przypraw sprawia, że rybny smak jest delikatniejszy.
Myślę, że takie kotlety bardzo zasmakują Waszym pociechom :).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
250 gramów tuńczyka z puszki (wybierzcie tego w sosie własnym lub wodzie), zważcie rybę po odlaniu zalewy i po wyjęciu z puszek
450 gramów ugotowanych ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili, moja była średnio ostra
4 łyżki bardzo drobno poszatkowanego szczypiorku
4 łyżki bardzo drobno poszatkowanej natki pietruszki
1 jajko
50 gramów bułki tartej
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Papryczkę pokrój drobniutko i przełóż ją do miski razem ze szczypiorkiem i natką. Jeżeli nie chcesz użyć chili, to zamień ją na 1/4 czerwonej papryki.
2. Wymieszaj tuńczyka z ziołami, chili, czosnkiem i przyprawami. Wstaw na pół godziny do lodówki.
3. Ugnieć ziemniaki (łatwiej jest to zrobić, gdy są gorące). Nie muszą być bardzo gładkie, nawet dobrze, jak pozostaną w nich niewielkie nieugniecione kawałki.
4. Zimne ziemniaki, jajko i bułkę tartą dodaj do miski z tuńczykiem.
5. Wymieszaj dokładnie.
6. Uformuj z masy około 10-12 kotletów.
7. Postaraj się, aby kotlety były równej wielkości.
8. Smaż po obu stronach i bokach. Gotowe kotleciki będą zarumienione.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/09/proste-kotlety-rybne-z-tunczykiem-i.html