Wykonanie
Mieliśmy ochotę na
kurczaka, ale nie chciało nam się długo stać "przy garach", więc przyrządziliśmy pieczone podudzia z warzywami. To danie praktycznie robi się samo, nie ma zbyt dużo brudnych naczyń do mycia, a także nie trzeba go jakoś specjalnie pilnować.Polecamy na letni obiad :).Serwuj ze schłodzoną surówką z
jogurtem lub
śmietaną, np.:- mizeria z
kukurydzą,- surówka z
sałatą,
ogórkiem,
rzodkiewką,
kukurydzą i
koperkiem,- mizeria z
rzodkiewkąPrzepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na 2 porcje:1 duża
marchew3-4 spore
ziemniakimały
por (tylko biała część)1
czerwona paprykakilka koktajlowych
pomidorówsólpieprzczosnek (u mnie granulowany)
natka pietruszki (do posypania)
oliwaWykonanie:Jeśli podczas pieczenia wytopi się zbyt dużo płynu, to można wybrać go za pomocą łyżki.1. Wmasuj w
mięso sól,
pieprz i
czosnek. Można też użyć
słodkiej papryki w proszku,
majeranku czy
tymianku.2. Włóż
kurczaka do lodówki na około godzinę.
3. Ułóż
mięso w naczyniu żaroodpornym.4. Pokrój
por,
marchew i
ziemniaki w większe kawałki.5. Ułóż warzywa koło
mięsa, a następnie polej całość niewielką ilością
oliwy. Użyłam
oliwy w sprayu, to ta pianka na warzywach, którą widać na poniższym zdjęciu.
6. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.7. Po około 30-40 minutach dodaj pokrojoną w większe kawałki
paprykę. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia się warzy i
mięsa.
8. Kiedy danie jest prawie gotowe dodaj do niego całe
pomidorki.9.Podawaj gorące, posypane drobno pokrojoną
natką pietruszki.
Smacznego :)