Wykonanie
Dzisiejsze ciasto spełnia wszystkie wymogi idealnego deseru na upały, jest nie tylko orzeźwiające, ale też jest szybkie w wykonaniu i nie trzeba go piec.Bardzo smakowało moim domownikom i kolegom z pracy.:)Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Przepis znaleziony na stronie " Gotuję bo lubię ", zmodyfikowałam go o
skórkę cytrynową, aby uzyskać bardziej
cytrusowy, orzeźwiający smak.Składniki na formę o rozmiarze 25x30 cm:12 ciepłych
lodów w
polewie czekoladowej (w UK choco softies; kupiłam w Lidlu)
herbatniki kakaowe lub zwykłe (około 20 sztuk)300 ml
śmietany kremówki 36% (w UK double cream)800 gramów
waniliowego serka homogenizowanegoświeża skórka z 1
cytryny, nienawoskowanej i wyparzonej1
galaretka cytrynowa2 łyżki
żelatyny2 dowolne
galaretki na wierzch ciasta (u mnie
pomarańczowe)Wykonanie:1.
Galaretkę cytrynową i
żelatynę rozpuść w 450 ml wrzątku. Odstaw do wystygnięcia.