Wykonanie
Z okazji majówki upiekłyśmy z Mamą bardzo prostą babkę z pysznymi warstwami słodkiej Nutelli.Polecamy :)Przepis krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)Składniki:4
jajka225 gramów
masła w temp. pokojowej180 gramów
cukru215 gramów
mąki2 łyżeczki esencji waniliowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczka
soli250 gramów NutelliWykonanie:1. Roztrzep
jajka z esencją
waniliową.
2. Utrzyj
masło z
cukrem na puszystą masę.
3. Stopniowo dodawaj
jajka do
masła i delikatnie ucieraj na najmniejszych obrotach.
4. Przesiej
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia.
5. Podziel
mąkę na 4 części i dodawaj ją do ciasta miksując na najmniejszych obrotach.
6. W kąpieli
wodnej rozpuść nutellę. Nie ma się zagrzać, ale tylko rozrzedzić.
7. Keksówkę (24x12 cm) posmaruj
masłem i posyp
bułką tartą.8. 1/3 ciasta wlej do formy, na to wyłóż połowę
kremu czekoladowego, następnie zalej go kolejną częścią ciasta, na którą wyłóż resztę kremu. Rozsmaruj na wierzchu ostatnią 1/3 ciasta.
9. Piecz około 65 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Jeśli ciasto zbytnio się przypieka, to można wierzch przykryć folią aluminiową.10. Krój po całkowitym ostudzeniu.Smacznego :)Przepis zaadaptowany z amerykańskiej książki "
Cake Keeper Cakes" Lauren Chattman. Wprowadziłam mniejszą ilość
cukru i
kremu czekoladowego.