Wykonanie
Nawet nie wiecie, jak się cieszę, że znalazłam ten przepis na
kurczaka!
Mięso jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Cały obiad robi się baaardzo szybko i praktycznie nie ma po nim naczyń do zmywania!Widziałam w sklepach gotowe mieszanki do smażenia w papirusie, ale jakoś nie przekonałam się do nich, aby wypróbować je w domu. Natomiast wersja domowa takiego dania przemawia do mnie bardzo i pozwala też na kreatywność, ponieważ można dowolnie bawić się
przyprawami, np. można dodać
chilli,
tymianek,
czosnek,
oregano, itd.Przepis na surówkę ze zdjęcia: klik!
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na dwie porcje (względnie 4, jeśli przekroi się
piersi z kurczaka):2 pojedyncze
piersi z kurczakasólpieprzzmielona
kolendrasłodka paprykaoliwa lub
olejWykonanie:1. Przygotuj dwa kawałki pergaminu lub papieru do pieczenia. Mają być na tyle duże, aby można było zawinąć w nie
piersi z kurczaka.
2. Złóż papier na pół, rozłóż i posmaruj go cienko
olejem lub
oliwą.3. Posyp papier
solą,
pieprzem,
kolendrą i
papryką.
4. Na jednej połowie papieru ułóż pierś.
5. Przykryj
mięso drugą połową papieru i
zwiń dobrze jego boki (lekko je też ściśnij, aby się nie rozwinęły podczas smażenia).
6. Odstaw
mięso na około 10-30 minut, aby przeszło
przyprawami.
7. Przykryj patelnię i smaż
mięso przez około 6-8 minut (w zależności od grubości piersi). Patelni nie smarowałam tłuszczem.
8. Zdejmij pokrywkę i przewróć piersi na drugi bok. Smaż ponownie od 6-8 minut, ale już bez przykrywki.
9. Upieczone
mięso przełóż na talerz i odstaw na kilka minut, aby odpoczęło.
10. Odwiń papier i pokrój
kurczaka na plastry.
Smacznego :)Inspiracja