ßßß Cookit - przepis na MUFFINY MARCHEWKOWE Z POMARAŃCZOWYM KREMEM

MUFFINY MARCHEWKOWE Z POMARAŃCZOWYM KREMEM

nazwa

Wykonanie

Lubicie ciasta marchewkowe? My uwielbiamy! Dzisiejsze muffiny to połączenie moich ulubionych smaków: korzennego i pomarańczowego.
Polecamy!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na około 16 muffinek:
1,75 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki soli
1 szklanka cukru brązowego
2/3 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka otartej na tarce o grubych oczkach marchewki
1/2 szklanki soku pomarańczowego
cukier waniliowy
Ok. 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
1. Jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksuj, aż masa stanie się kremowa i puszysta.
2. Stopniowo dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą i solą. Miksuj.
3. Wlej olej i sok. Miksuj.
4. Na koniec dodaj marchew, cynamon i orzechy. Wymieszaj.
5. Przelej masę do papierowych foremek.
6. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
7. Upieczone muffiny odstaw do przestudzenia.
Składniki na krem:
250 gramów mascarpone
300 ml kremówki 36% (w UK double cream)
1 śmietan-fix*
skórka z 1-2 pomarańczy, owoce muszą być nienawoskowanie
około 5-6 łyżek cukru pudru
*w UK śmietana double cream zagęszcza się bardzo szybko, więc śmietan-fix będzie raczej niepotrzebny.
Wykonanie:
1. Przełóż mascarpone i wlej śmietanę do miski. Rozetrzyj składniki drewnianą łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Nie trzeba masy długo mieszać.
2. Następnie ubij masę mikserem na najwyższych obrotach, a przy końcu ubijania dodaj cukier puder i ewentualnie dodaj śmietan- fix.
3. Do ubitej (już "sztywnej ") masy dodaj skórkę z pomarańczy. Wymieszaj.
4. Udekoruj masą muffiny.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/03/muffiny-marchewkowe-z-pomaranczowym.html