ßßß Cookit - przepis na Muffiny marchewkowo-dyniowe

Muffiny marchewkowo-dyniowe

nazwa

Wykonanie

Przepis troszkę podchodzący pod halloween, więc korzystajcie :) Parę razy jadłam podobny wypiek, ale w formie ciasto przygotowanego przez moją przyjaciółkę. Nie znam drugiej osoby, która potrafiłaby sprawić, że ciasto marchewkowe tak mi posmakuje, będzie takie puszyste i że będę mogła je jeść i jeść! Szkoda, że tak rzadko pojawia się do tego okazja :< Dzisiaj moja próba odtworzenia tego smaku, ale w formie małych babeczek. Również są bardzo wciągające, puszyste i wilgotne! Jeśli macie ochotę możecie je oblać sporą porcją czekolady i gwarantuję, że też Wam posmakują :)
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka sodki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 starte marchewki
3/4 szklanki purée
Przygotowanie:
W misce ubijamy olej z brązowym cukrem, cukrem waniliowym, dynią i jajkami. Stopniowo wsypujemy mąkę, sodkę, sól, siemię, cynamon, a na końcu dodajemy marchewkę. Całość miksujemy.
Do foremek nakładamy po łyżce ciasta, nakładamy łyżeczkę puree z dyni i dopełniamy do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.
Podajemy obsypane cukrem pudrem lub polane czekoladą.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/10/muffiny-marchewkowo-dyniowe.html