Ciasto marchewkowe piekę już od wielu lat. Moja rodzina je wręcz uwielbia. Przepis na ciasto marchewkowe pochodzi z książki „Ciasta w 5 minut” Anne Wilson.Poniższy przepis to lekko zmodyfikowana wersja oryginału.Składniki:1 i 1/3 szklanki mąki2/3 szklanki cukru pudru1/2 szklanki oleju2 jajka2 szklanki startej na drobnej tarce marchewki2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich2 łyżeczki startej skórki pomarańczy1/3 szklanki soku z pomarańczyłyżeczka cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i podsypujemy bułką tartą.Do miski wkładamy jajko, marchew, skórkę i sok z pomarańczy, orzechy i olej. Dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Suche składniki dodajmy do mokrych i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy. Pieczemy około godziny do suchego patyczka. Do ciasta trzeba zaglądać po 50 minutach.