Wykonanie
Patent na różowe
jajka na twardo dostałam od koleżanki z Liverpoolu, którą serdecznie pozdrawiam (bidula ma złamaną nogę i jest uziemiona).Takie kolorowe
jajka będą pięknie wyglądać na wielkanocnym
stole :).Instrukcja jest troszkę na oko, ponieważ czas moczenia
jajek i ilość koncentratu buraczanego zależy od subiektywnych preferencji. Im dłużej
jajka będą w płynie, tym różowy kolor będzie intensywniejszy i jego warstwa będzie grubsza.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:
jajka ugotowane na twardo (zimne i obrane ze skorupek)koncentrat z
burakówwodaWykonanie:1. Do pojemnika wlej koncentrat (tak z 10 łyżek na 2-3 szklanki
wody). Rozcieńcz go
wodą.2. Włóż
jajka (płyn ma je zakrywać ).3. Po kilku-kilkunastu minutach wyjmij
jajka.
4. Przełóż je na talerz.5. Przed podaniem przekrój je wzdłuż lub za pomocą noża o trójkątnej końcówce ostrza stwórz z nich "kwiatki".
:)