Wykonanie
Chcecie zaskoczyć gości na wielkanocnym śniadaniu? Koniecznie podajcie im fioletowe
jajka. Barwione naturalnie przy pomocy
buraków. Wyglądają fantastycznie, a farbowanie tylko nieznacznie wpływa na ich smak :) Polecamy
Czas przygotowania: cała nocIlość porcji: 3
jajkaSkładniki:3 ugotowane
jajka1
burakBurak gotujemy około godzinkę, aż będzie miękki.
Wodę z gotowania zlewamy do miski i dorzucamy pokrojonego na kilka kawałków
buraka. Wkładamy obrane
jajka i zostawiamy na całą noc w lodówce. W
między czasie dobrze
jajka przemieszać ze dwa
razy. Rano* wyciągamy z
wody i otrzymujemy
jajka o pięknej fioletowej barwi. Idealnie nadają się do podania z pastą lub do sałatki.*Nie zostawiamy
jajek zbyt długo w wodzie bo będą pęcznieć i pękać.