ßßß Cookit - przepis na Fioletowe jajka

Fioletowe jajka

nazwa

Składniki

Wykonanie

Chcecie zaskoczyć gości na wielkanocnym śniadaniu? Koniecznie podajcie im fioletowe jajka. Barwione naturalnie przy pomocy buraków. Wyglądają fantastycznie, a farbowanie tylko nieznacznie wpływa na ich smak :) Polecamy
Czas przygotowania: cała noc
Ilość porcji: 3 jajka
Składniki:
3 ugotowane jajka
1 burak
Burak gotujemy około godzinkę, aż będzie miękki. Wodę z gotowania zlewamy do miski i dorzucamy pokrojonego na kilka kawałków buraka. Wkładamy obrane jajka i zostawiamy na całą noc w lodówce. W między czasie dobrze jajka przemieszać ze dwa razy. Rano* wyciągamy z wody i otrzymujemy jajka o pięknej fioletowej barwi. Idealnie nadają się do podania z pastą lub do sałatki.
*Nie zostawiamy jajek zbyt długo w wodzie bo będą pęcznieć i pękać.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2016/03/fioletowe-jajka.html