ßßß Cookit - przepis na GALARETA ZIMNE NÓŻKI - AUSZPIK/GALART

GALARETA ZIMNE NÓŻKI - AUSZPIK/GALART

nazwa

Wykonanie

W naszym domu galaretę wieprzowa robi się tylko na naprawdę duże okazje, np. na Wielkanoc. Kolorowe zimne nóżki wyglądają naprawdę ślicznie na uroczystym stole. Można je ułożyć na ładnie udekorowanym talerzu.
Podczas ostatniego pobytu w Polsce Mama nauczyła mnie robić galart, wiec o to i post.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
1 duża golonka
2-3 nóżki wieprzowe
woda (na 1 kg mięsa 1 litr wody)
1 marchew
2 ząbki czosnku
pół selera
1 pietruszka
pół pora
1 cebula, przypieczona jak do rosołu
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
groszek, jajka na twardo, marchewka, kukurydza (do dekoracji)
Wykonanie:
1. Przełóż wszystkie składniki (warzywa mają być niekrojone, ale obrane) do bardzo dużego garnka. Zalej wodą.
2. Zagotuj i od razu zmniejsz ogień na najmniejszy z możliwych. Zupa ma się dosłownie ledwo gotować.
3. Podczas całego procesu gotowania zbieraj powstające na powierzchni szumowiny.
4. Gotujemy kilka godzin (około 4), aż mięso będzie bardzo (!) miękkie i zacznie odchodzić od kości, a także odparuje część wody.
5. Jeżeli podczas gotowania wyparuje zbyt dużo wody, a mięso będzie wciąż twarde, wtedy należy dolać trochę zimnej wody.
6. Wyjmij mięso z rosołu. Zupę dopraw.
7. Niewielką ilość rosołu wlej do miseczki. Wstaw do lodówki. Jeżeli zrobi się z niego galaretka, to możecie dalej przygotowywać danie.
8. Oddziel mięso od kości i drobno pokrój.
9. W miseczkach ułóż plastry jajek na twardo, mięso, marchew pokrojoną w kostkę, groszek, kukurydzę.
10. Wlej do miseczek przecedzony rosół.
11. Wstaw do lodówki, aby galareta stężała.
12. Galaretę można też przygotować w słoikach.
13. Podawaj z octem lub sokiem z cytryny.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/02/galareta-zimne-nozki-auszpikgalart.html