Wykonanie
W naszym domu galaretę wieprzowa robi się tylko na naprawdę duże okazje, np. na Wielkanoc. Kolorowe zimne nóżki wyglądają naprawdę ślicznie na uroczystym
stole. Można je ułożyć na ładnie udekorowanym talerzu.Podczas ostatniego pobytu w Polsce Mama nauczyła mnie robić galart, wiec o to i post.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:1 duża
golonka2-3 nóżki wieprzowe
woda (na 1 kg
mięsa 1 litr
wody)1
marchew2 ząbki
czosnkupół
selera1
pietruszkapół
pora1
cebula, przypieczona jak do rosołu1
liść laurowy4 ziarna
ziela angielskiegosólpieprzgroszek,
jajka na twardo,
marchewka,
kukurydza (do dekoracji)
Wykonanie:1. Przełóż wszystkie składniki (warzywa mają być niekrojone, ale obrane) do bardzo dużego garnka. Zalej
wodą.2. Zagotuj i od razu zmniejsz ogień na najmniejszy z możliwych. Zupa ma się dosłownie ledwo gotować.3. Podczas całego procesu gotowania zbieraj powstające na powierzchni szumowiny.4. Gotujemy kilka godzin (około 4), aż
mięso będzie bardzo (!) miękkie i zacznie odchodzić od kości, a także odparuje część
wody.5. Jeżeli podczas gotowania wyparuje zbyt dużo
wody, a
mięso będzie wciąż twarde, wtedy należy dolać trochę zimnej
wody.6. Wyjmij
mięso z rosołu. Zupę dopraw.7. Niewielką ilość rosołu wlej do miseczki. Wstaw do lodówki. Jeżeli
zrobi się z niego
galaretka, to możecie dalej przygotowywać danie.8. Oddziel
mięso od kości i drobno pokrój.9. W miseczkach ułóż plastry
jajek na twardo,
mięso,
marchew pokrojoną w kostkę,
groszek,
kukurydzę.10. Wlej do miseczek przecedzony rosół.11. Wstaw do lodówki, aby galareta stężała.12. Galaretę można też przygotować w słoikach.13. Podawaj z
octem lub
sokiem z cytryny.Smacznego :)