ßßß Cookit - przepis na Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Galareta drobiowa z agarem
Babka cytrynowa na krupczatce »
Rogale piekłam na 11 listopada, dziś dopiero wam zaprezentuję . Jestem bardzo zadowolona z wykonania jak i smaku rogali. Miałam okazje w końcu wypróbować biały mak. Akcja Ciasto na niedziele
Składniki na ciasto półfrancuskie :
500 g przesianej mąki dałam pszenną typ 500 Kłos- Pol
200 ml ciepłego mleka
10 g świeżych drożdży
2 jajka
60 g cukru
1 szczypta soli
60 g masła
150 g zmrożonego masła do wałkowania
Nadzienie z białego maku:
250 g białego maku
250 g miodu lipowego Kłos- Pol
50 g migdałów
40 g żurawiny suszonej
morele 100 g
orzechy laskowe 50 g
migdały 50 g
40 g masła
2 jaja
Lukier:
200 g cukru pudru
sok z połowy pomarańcza
migdały płatki do posypania rogali 100 g
Sposób przygotowania nadzienia :
Do garnka wsypałam 250 g białego maku .Zagotowałam wodę w czajniku i wlałam do maku ( tyle by zakryło go) . Zostawiłam pod przykryciem na 25 minut . Mak doszedł do siebie( sparzył się ) . Zmieliłam mak trzykrotnie razem z migdałami , orzechami ,morelą i żurawiną . W garnku rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna .
Ciasto drożdżowe :
Do misy wsypujemy mąkę , robimy w niej dołek . Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłego mleka z odrobiną cukru . Wlewamy do dołka w mące , delikatnie mieszamy , tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Resztę cukru rozpuściłam z masłem, dodałam do mąki i wbiłam dwa jaja. Włączyłam mikser ( końcówka hak) wyrabiałam ciasto koło 15 minut. Zostawiłam przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.Zmrożone masło ścieram na tarce na dużych oczka i odstawiam do lodówki.
Po wyrośnięciu ciasta ubijamy pięścią i zagniatamy je .Rozwałkowałam na prostokąt. Zimne masło wyłożyam na ⅔ prostokąta (⅓ ma zostać pusta). Ciasto złożyłam do środka na 3, zaczynając od „pustej”, nie przykrytej masłem części, następnie złożyłam do środka część wyłożoną masłem. W ten sposób powstają 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Docisnełam i skleiłam boki, rozwałkowałam ponownie na kształt prostokąta. Jeszcze raz złożyłam do środka na 3 (jak poprzednio) .Włożyłam ciasto do lodówki na 1 godzinę. Wałkowanie i składanie powtórzyłam jeszcze dwukrotnie, za każdym razem chłodząc ciasto w lodówce. W ten sposób powstaje 81 warstwowe ciasto. Ciasto zostawiamy na 12 godzin w lodówce ( najlepiej wieczorem robić i od razu włożyć do lodówki).
Następnego dnia wyjęłam ciasto z lodówki , rozwałkowałam je na prostokąt . Masę wyłożyłam na ciasto i rozprowadziłam równo miernie, pokroiłam na trójkąty ( wyszło mi 8 szt ) .Zwijałam od grubszej części do chudszej , zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekłam 25 minut w 170 stopniach . Po wyjęciu i ostudzeniu polałam lukrem z cukru pudru i soku z pomarańcza , obsypałam migdałami w płatkach . Wyszły rewelacyjne.
Wypiekały ze mną:
Joanna
Angelika
Szóste niebo
Iwona
Inspiracją dla mnie były rogale
piątek, 13 listopada 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/11/Rogale-Swietomarcinskie.html