Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Galareta drobiowa z agaremBabka cytrynowa na krupczatce »
Rogale piekłam na 11 listopada, dziś dopiero wam zaprezentuję . Jestem bardzo zadowolona z wykonania jak i smaku
rogali. Miałam okazje w końcu wypróbować biały
mak. Akcja Ciasto na niedzieleSkładniki na ciasto półfrancuskie :500 g przesianej
mąki dałam pszenną typ 500 Kłos- Pol200 ml ciepłego
mleka10 g świeżych
drożdży2
jajka60 g
cukru1 szczypta
soli60 g
masła150 g zmrożonego
masła do wałkowaniaNadzienie z białego
maku:250 g białego
maku250 g
miodu lipowego Kłos- Pol50 g
migdałów40 g
żurawiny suszonejmorele 100 g
orzechy laskowe 50 g
migdały 50 g40 g
masła2
jajaLukier:200 g
cukru pudrusok z połowy
pomarańczamigdały płatki do posypania
rogali 100 gSposób przygotowania nadzienia :Do garnka wsypałam 250 g białego
maku .Zagotowałam
wodę w czajniku i wlałam do
maku ( tyle by zakryło go) . Zostawiłam pod przykryciem na 25 minut .
Mak doszedł do siebie( sparzył się ) . Zmieliłam
mak trzykrotnie razem z
migdałami ,
orzechami ,
morelą i
żurawiną . W garnku rozpuściłam
masło i dodałam do niego
miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa
jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna .
Ciasto drożdżowe :Do misy wsypujemy
mąkę , robimy w niej dołek . Rozpuszczamy
drożdże w szklance ciepłego
mleka z odrobiną
cukru . Wlewamy do dołka w
mące , delikatnie mieszamy , tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Resztę
cukru rozpuściłam z
masłem, dodałam do
mąki i wbiłam dwa
jaja. Włączyłam mikser ( końcówka hak) wyrabiałam ciasto koło 15 minut. Zostawiłam przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.Zmrożone
masło ścieram na tarce na dużych oczka i odstawiam do lodówki.Po wyrośnięciu ciasta ubijamy pięścią i zagniatamy je .Rozwałkowałam na prostokąt. Zimne
masło wyłożyam na ⅔ prostokąta (⅓ ma zostać pusta). Ciasto złożyłam do środka na 3, zaczynając od „pustej”, nie przykrytej
masłem części, następnie złożyłam do środka część wyłożoną
masłem. W ten sposób powstają 3 warstwy ciasta i 2 warstwy
masła. Docisnełam i skleiłam boki, rozwałkowałam ponownie na kształt prostokąta. Jeszcze raz złożyłam do środka na 3 (jak poprzednio) .Włożyłam ciasto do lodówki na 1 godzinę. Wałkowanie i składanie powtórzyłam jeszcze dwukrotnie, za każdym razem chłodząc ciasto w lodówce. W ten sposób powstaje 81 warstwowe ciasto. Ciasto zostawiamy na 12 godzin w lodówce ( najlepiej wieczorem robić i od razu włożyć do lodówki).Następnego dnia wyjęłam ciasto z lodówki , rozwałkowałam je na prostokąt . Masę wyłożyłam na ciasto i rozprowadziłam równo miernie, pokroiłam na trójkąty ( wyszło mi 8 szt ) .Zwijałam od grubszej części do chudszej , zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekłam 25 minut w 170 stopniach . Po wyjęciu i ostudzeniu polałam lukrem z
cukru pudru i soku z
pomarańcza , obsypałam
migdałami w płatkach . Wyszły rewelacyjne.Wypiekały ze mną:JoannaAngelikaSzóste nieboIwonaInspiracją dla mnie były
rogale





piątek, 13 listopada 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter