ßßß Cookit - przepis na Pierniczki z waflem

Pierniczki z waflem

nazwa

Wykonanie

Miałam napisać, że to długie i żmudne poszukiwania naprowadziły mnie na ten pomysł, by wykorzystać zwykły pszenny wafel jako składnik ciasta. Prawda jednak jest taka, że zwyczajnie zachciało mi się upiec jakieś ciasteczka, a że pomyślałam, że już powoli nadchodzi czas świątecznych smaków, więc pierniczki wydały mi się jak najbardziej na miejscu. Choć od kilku lat mam swój ulubiony przepis na bardzo kruche i naprawdę pyszne ciastka korzenne - o te - nie zaszkodzi nigdy sprawdzić, czy nie da się upiec lepszych :) Wafel po prostu wpadł mi w oko i stwierdziłam, że może być fajnym składnikiem, który być może doda ciastkom chrupkości. I eureka! Za to kocham całe to gotowanie: że nagle wpada człowiekowi do głowy pomysł i okazuje się on być bardzo dobrym rozwiązaniem.
Ciasteczka są delikatne i co dla niektórych może mieć znaczenie - od razu mięciutkie i chrupiące. Nie trzeba ich odkładać na długie tygodnie, by zmiękły. Mnie bardzo posmakowały i jestem przekonana, że i Wy je polubicie. Jeśli spróbujecie :)
Składniki :
1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
75 g. miękkiego masła
1 pełna łyżeczka masła roślinnego
1 płaska łyżeczka miodu
2 łyżki gęstej śmietany
1,5 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 pełna łyżka przyprawy do piernika
1 duży wafel
Przygotowanie :
Do miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodaję żółtka, płynny miód, miękkie masła, śmietanę, przyprawę do piernika i cukier puder. Zagniatam elastyczne ciasto. Wafla kruszę dość drobno i dorzucam do ciasta, zagniatam jeszcze chwilę by się połączyły. Ciasto wałkuję na grubość ok. 3 mm i wycinam z niego niewielkie kółka (np. małym kieliszkiem). Ciasteczka układam na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C, ciasteczka powinny być złote.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/11/pierniczki-z-waflem.html