ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z miodem i cynamonem

Ciasteczka z miodem i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Mam dla Was pyszne i bardzo łatwe ciasteczka, takie do wycinania foremkami. Moje przybrały kształt gwiazdek, pewnie z racji zbliżających się Świąt i zimy, ale możecie wyciąć inne - ciasto dobrze się trzyma, po upieczeniu zachowuje kształt, tak że nawet małe rączki sobie z wycinaniem poradzą. Ciasteczka są mięciutkie w środku i mają lekko cynamonowy smak, bo użyłam do ich przygotowania wspaniałego miodu wielokwiatowego z cynamonem, który produkuje firma Miody Wileńskich .
Składniki :
2 szklanki mąki pszennej
100 g. masła
1 pełna łyżka miodu wielokwiatowego z cynamonem Miody Wileńskich
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1,5 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie :
Rozpuszczam i lekko studzę masło. Do miski przesiewam mąkę, dodaję do niej resztę składników i łyżką mieszam, by się w miarę połączyły, a następnie wyrabiam dłonią elastyczne, gładkie ciasto. Dzielę je na dwie części, każdą rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm i wycinam foremkami ciasteczka. Przenoszę je na wyłożone papierem blachy, piekę po kolei w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół) przez 18-20 minut. Po ostudzeniu oprószam pudrem.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/ciasteczka-z-miodem-i-cynamonem.html